emg home
RSS

Angela Merkel i Pahor za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

30. avgust 2011. | 15:38

Izvor: Beta

Grad: Ljubljana

Kancelarka Nemačke Angela Merkel poručila danas u Ljubljani da države Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali da međusobne konflikte neće moći da unose u EU.

Angela Merkel je naglasila značaj otklanjanja konflikta na Kosovu i dodala da ne može biti suživota u Evropi ako taj konflikt ne bude mogao da bude rešen, ocenivši da u tom smislu svaka strana mora malo da se pokrene.

"Rešavanju problema na Kosovu se može, prema mom mišljenju, prići postupno", rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare posle radnog ručka s Pahorom.

Kancelarka je rekla da joj nije cilj da daje bilo kakva uputstva Beogradu iz Ljubljane, ali je dodala da misli da je tokom njene posete Srbiji i predsednik Boris Tadić osetio da Evropa i Nemačka imaju interes za članstvo Srbije u EU. Ona je dodala da je tokom te posete primetila veliki i opravdan interes Srbije za tešnje povezivanje sa EU, naglasivši značaj ukidanja viza za srpske građane.

Pahor je, govoreći o Srbiji, rekao da su reči kancelarke snažno odjeknule u Srbiji i dodao da ga je ubrzo potom Tadić zamolio da u okviru redovnih susreta Srbije i Slovenije dođe na radnu večeru. "Više od večere je to bio intenzivan četvoročasovni razgovor o nekim važnim pitanjima bezbednosti", rekao je Pahor i dodao da će o tim razgovorima obavestiti američku i nemačku stranu.

Pahor smatra da je moguće doći do dogovora koji će doneti mir i blagostanje ljudima na Zapadnom Balkanu.

On je, takođe, zadovoljan donekle pomirljivim jučerašnjim rečima Tadića i dodao da se nada da je njima izglađen konflikt s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi