emg home
RSS

Ešton: Puna saglasnost oko evropske perspektive Kosova

19. februar 2010. | 15:55

Izvor: Beta

Grad: Priština

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Evropske komisije Ketrin Ešton izjavila je danas da, iako sve zemlje unije nisu priznale nezavisnost, postoji puna saglasnost da Kosovo i region imaju evropsku perspektivu i da predstavljaju prioritet politike EU."Ono u čemu je EU potpuno ujedinjena je da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji", rekla je Ešton i najavila podršku Brisela u oblasti javnog reda i zakonitosti, preko misije Euleks, kao i investicije za ekonomski razvoj.

Visoka zvaničnica EU je rekla da je tokom posete regionu ohrabrila zemlje koje je posetila da podstaknu regionalni dijalog.

"Mi treba da postignemo ono što bih nazvala pragmatičnom saradnjom. Verujem da smo počeli dijalog kako da to započnemo", rekla je Ešton.

Na unutrašnjem planu ona je od premijera Tačija zatražila da nastavi saradnju sa Euleksom i da se angažuje u ekonomskom razvoju, kako bi se obezbedile i strane investicije.

Tači je rekao da će se Kosovo angažovati u regionalnoj saradnji i da je spremna da, kako je rekao, kao dve ravnopravne države sarađuje i sa Srbijom u okviru procesa integracije regiona u evroatlanske strukture.

Kosovski premijer je zatražio od visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU da se ostvaruju isti principi integracione politike i zatražio da i Kosovo dobije vodič za liberalizaciju viza.

Ešton je potvrdila da će EU u roku od dve nedelje na Kosovo poslati delegaciju koja će razgovarati o procesu liberalizacija viza.

Tokom posete Kosovu, Ešton se susrela sa najvišim evropskim zvaničnicima na Kosovu - Piterom Fejtom i Ivom de Kermabonom, kao i šefom Kancelarije za veze Evropske komisije na Kosovu Rencom Davidijem.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Ketrin Ešton


Unesite tekst komentara:

<<

25. april - 01. maj 2011.

>>

Povezani naslovi