emg home
RSS

Dulić: Konverzija zemljišta uskoro na rate

21. februar 2010. | 09:33

Izvor: Politika

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić preporučio investitorima koji imaju pravo korišćenja na velikim parcelama da ih preparcelišu ili konvertuju komad po komad jer će konverzija uskoro moći da se plati na više rata ili uz popust ako se plati odjednom.

"Jedna od mera koju će uskoro doneti jeste da se konverzija plaća na pet godišnjih rata ili uz popust ako se plati odjednom. S tim se nije saglasilo Ministarstvo finansija, a građevinska industrija smatra da bi to bilo dobro rešenje", kaže Dulić u intevjuu za Politiku.

Na konstataciju da postoje strani investitori koji smatraju da su prevareni, Dulić navodi da je uredba tako napravljena da svi koji su kupili neku fabriku i koji ne žele da je pretvore u građevinsko zemljište već da nastave istu delatnost neće morati da plate konverziju zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine.

"Uostalom, ljudi i ne moraju da konvertuju pravo korišćenja u pravo svojine, ili mogu da konvertuju samo za one katastarske parcele na kojima žele da grade", kazao je on.

Ministarstvo finansija i Poreska uprava treba da formiraju tim koji će se baviti isključivo pitanjima konverzije, kazao je on i dodao da se sprema uniformno modeliranje tržišne cene koja je najvažniji parametar u konverziji.
"Nije nam namera da uredba o konverziji zaustavi 'oslobađanje' silnog građevinskog zemljista koje treba jednog dana da postane upotrebljeno, već da sve investitore stimulišemo i ohrabrimo da uđu u postupak konverzije", poručio je ministar.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. januar - 06. februar 2011.

>>