emg home

RSS

Aljbin Kurti osuđen na devet meseci zatvora

15. jun 2010. | 09:12

Izvor: Beta

Grad: Priština

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti osuđen je na devet meseci zatvora i posle izricanja presude je oslobođen, jer je tokom 2007. godine proveo u pritvoru 11 meseci.Presudu je donelo međunarodno sudsko veće Okružnog suda u Prištini, kojim je predsedavao međunarodni sudija Ferdinando de Mongota.

Suđenje Kurtiju za učešće u neredima u Prištini u kojima su poginula dva čoveka i povređeno njih 80, odlagano je devet puta jer je on odbijao da se pojavi.

Mongota je rekao da je suđenje počelo u ponedeljak, iako je planirano za 21. jun, kako se ne bi produžio pritvor optuženom Kurtiju.

Kurti je uhapšen u subotu, 12. juna, uveče posle niza neuspeha policije da ga pronađe.

Na početku suđenja Kurti je odbio da odgovara na pitanja sudskog veća jer, kako je kazao, ne priznaje sudsko veće Euleksa.

"Nisam se pojavio na ročištima, jer ja ne priznajem Euleks i jer je ovo politički motivisan proces. Ponovni pocetak vođenja slučaja je potvrdio da je Euleks nedemokratska vlast i da je ovo nepravičnosudsko veće", obrazložio je kasnije Kurti.

On je dodao da bi prihvatio poziv za suđenje od sudskog veća koje bi činile domaće sudije i na Kosovu koje bi bilo "oslobođeno od međunarodne vladavine".

Tužilac Alji Redža koji zastupa optužnicu u ime Specijalnog tužilaštva, rekao je da je tužilaštvo povuklo još jednu tačku optužnice, tako da se Kurtiju sada sudi samo za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Pred sudskim većem je danas počelo saslušanje svedoka optužbe.

Pokret Samoopredelenje je saopštio da je hapšenje i suđenje Kurtija posledica straha aktuelne vlasti od "pokreta koji je odlučio da učestvuje na izborima sledeće godine".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Suđenja

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Aljbin Kurti


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi