emg home

RSS

Najviše utaja poreza ide kroz fantomske firme

15. jun 2010. | 17:36

Izvor: Tanjug

Poreska uprava najviše problema ima oko naplate poreza, a najveći broj utaja poreza ide kroz "fantomske" firme i „peračka" preduzeća, izjavila je danas glavna inspektorka Poreske policije Beograd Vesna Aleksić.Na skupu Uticaj novih oblika nelegalnog poslovanja (prevare) na budžet Republike Srbije i privredne subjekte, ona je navela da je Poreska policija podnela u 2009. godini 569 krivičnih prijava, od ukupno 9.226 prijava protiv "fantomskih" preduzeća. To znači da je procesuirano 8,14 odsto prekršilaca za izbegnuti porez od 6,75 milijardi dinara.

Od 2004. godine, kada je 20 odsto preduzeća izbegavalo plaćanje poreza, beleži se opadajući trend i 2009. godine sveden je na 6,16 odsto, rekla je Aleksićeva.

Direktor Uprave carina Predrag Petronijević ocenio je da je ključni momenat za efikasniji rad službe bilo uvođenje informacionog sistema i razmena podataka sa drugim državnim organima, što je doprinelo ne samo efikasnijoj naplati carina, PDV-a i akciza pri uvozu, već i olakšalo poslovanje privrede.

Kako je saopštila Privredna komora Beograda, osnivanje Agencije za privredne registre skratilo je vreme registracije firme, ali nepotpuna zakonska regulativa ostavila je prostor i za registraciju fantomskih firmi što bi trebalo što pre onemogućiti, ocenjeno je na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Policija u glavnom gradu podnela je prošle godine 657 krivičnih prijava iz oblasti privrednog kriminala kojim su obuhvaćena 982 lica, naneta ukupna materijalna šteta od 5,317 milijardi dinara i ostvarena protivpravna korist izvršilaca od 4,813 milijardi dinara, izjavio je načelnik Uprave policije Beograd Slobodan Vukolić.

On je upozorio da je najveći broj krivičnih dela iz oblasti korupcije i da nije zabeležena tendencija opadanja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Utaja poreza

Ličnosti: Predrag Petronijević, Vesna Aleksić, Slobodan Vukolić

Institucije: Privredna Komora Beograda, Uprava policije Beograd

Događaji: Uticaj novih oblika nelegalnog poslovanja (prevare) na budžet Republike Srbije i privredne subjekte


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi