emg home
RSS

NBS: Visoka likvidnost bankarskog sektora

14. jul 2010. | 16:05

Izvor: Emg.rs

Narodna banka Srbije saopštila je danas, povodom navoda u medijima o mogućoj ugroženosti pojedinih banaka, da bankarski sektor u Srbiji ima visoku likvidnost i kapitalizovanost.

 

NBS u saopštenju navodi da je prema poslednjim podacima pokazatelj adekvatnosti kapitala 21,5 odsto, a pokazatelj likvidnosti 2.

Takođe se navodi da rezultati ažuriranih stres testova bankarskog sektora od 31. marta ukazuju da je bankarski sektor i dalje otporan na spoljne i unutrašnje potrese.

“Čak i u slučaju realizacije pretpostavljenog pesimističkog makroekonomskog scenarija za 2010. i 2011. godinu, čija je verovatnoća veoma mala, bankarski sektor bi bio sposoban da s postojećim kapitalom i rezervama apsorbuje sve projektovane gubitke”, navodi NBS i dodaje da bi i tada ostala iznad regulatornog minimuma.

Adekvatnost kapitala, kako navodi NBS, bi se i u tom slučaju smanjila sa sadašnjih 21,5 odsto iz marta, na 16,8 odsto na kraju decembra 2011. godine.

Centralna banka takođe navodi da ukupni problematični krediti bankarskog sektora, iako umereno rastući, ne predstavljaju razlog za zabrinutost po pitanju kapaciteta bankarskog sektora da se suoči sa dodatim gubicima.

»To potvrđuje i povećanje kreditne aktivnosti, visok nivo pokazatelja adekvatnosti kapitala i njegov blagi rast, zaustavljanje pada i neznatni oporavak profitabilnosti sektora, kao i visok stepen pokrića problematičnih kredita ukupnom obračunatom rezervom za procenjene gubitke od oko 160 odsto«, navodi se u saopštenju.

Ekonomista Zoran Jeremić izjavio je juče da desetak banaka s malim tržišnim učešćem bi moglo biti ugašeno zbog nedostatka likvidnosti i problema s profitabilnošću.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke, Likvidnost

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>

Povezani naslovi