emg home
RSS

NBS u junu prodao 421 milion evra

16. jul 2010. | 11:53

Izvor: Emg.rs

Narodna banka Srbije saopštila da je u junu na međubankarskom deviznom tržištu prodala 421 milion evra, a da je u tom mesecu dinar prema evru nominalno oslabio 1,6 odsto.

Narodna banka je, kako se navodi u saopstenju, evre prodavala radi podsticanja prometa na deviznom tržištu i ublažavanja prevelikih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru.

Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu je bio 957,6 miliona evra i bio je za 419,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Narodna banka Srbije navodi da je u junu nastavila organizovanje tromesečnih svop-aukcija deviza radi podsticanja međubankarske trgovine devizama i razvoja tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika.

Devizne rezerve u junu su smanjene za 238,1 miliona evra i na kraju tog meseca bile su 10,49 milijardi evra.

Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi u junu imala je prodaja deviza NBS-a na međubankarskom deviznom tržištu. Iz deviznih rezervi isplaćeno je 59,3 miliona evra po osnovu stare devizne štednje, a stranim kreditorima su isplaćenje obaveze od 46,5 miliona evra.

Tokom juna ostvareni su prilivi po osnovu korišćenja kredita od 63,4 miliona evra od Evropske investicione banke i povlačenja dela rate kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, 56 miliona evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

16. jul 2010. 14:31:46

| Uros Markovic

0

Prekinite vise da trosite devizne rezerve za odbranu ionako mrtvog dinara, bolje taj novac dajte da se napravi jos neki most, zakrpi neka rupa na putu, i slicno...

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>

Povezani naslovi