emg home

RSS

Izvoz u Rusiju povećan za 41 odsto

23. jul 2010. | 15:39

Izvor: Emg.rs

U prvoj polovini ove godine zabeležen je značajan rast izvoza robe iz Srbije u Rusku Federaciju, u visini od 41 odsto, saopštila je danas Privredna komora Srbije.Ukupna robna razmena Srbije i Ruske Federacije je u prvih šest meseci iznosila 1,163 milijardi dolara, beležeći blago povećanje od oko šest odsto u odnosu na isti period 2009.

Izvoz iz Srbije povećan je za 41 procenat u odnosu na isti prošlogodišnji period i njegova nominalna vrednost iznosi 207,42 miliona dolara.

Uvoz stagnira i ima neznatno povećanje, sa ukupnom vrednošću od 955,4 miliona, a deficit Srbije u trgovini sa Rusijom bio je 748 miliona dolara.

Rusija je sedmi partner Srbije u izvozu, sa učešćem od 4,7 procenata, a prvi u uvozu sa 12,3 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 21,7 procenata.

Najzastupljeniji proizvodi u našem izvozu su podni pokrivači i ploče, sveže jabuke, lekovi, akumulatori, pneumatske gume, šipke, profili od bakra i nameštaj, a u uvozu energenti, odnosno nafta i gas, koji učestvuju u uvozu sa 75 do 80 procenata, što je i glavni uzrok stalnog deficita na srpskoj strani.

Privrednu saradnju Srbije i Rusije karakteriše međusobna bescarinska trgovina za približno 95 procenata robe iz Carinske nomenklature, prema Sporazumu o slobodnoj trgovini.

Formiranjem Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana i jedinstvenim odnosom prema Srbiji, očekuje se dalja liberalizacija trgovine i smanjenje liste roba izuzetnih iz sporazuma, saopštio je Odbor PKS za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Kako se podseća, 28. avgusta se navršava deset godina od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izvoz

Institucije: Privredna komora Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

06. februar - 12. februar 2012.

>>

.

Povezani naslovi