emg home
RSS

SIEPA očekuje dve milijarde dolara stranih ulaganja u 2010.

30. jul 2010. | 10:02

Izvor: Beta

Agencija Srbije za strana ulaganja i promociju izvoza očekuje da će ove godine Srbija privući dve milijarde dolara direktnih stranih investicija.

Predstavnik SIEPA za odnose s javnošću Miloš Ćurčin kazao je da je u prva četiri meseca ove godine u Srbiju ušlo 590 miliona dolara stranih investicija. "Realno je očekivati da će se 2010. u Srbiju sliti oko dve milijarde dolara", kazao je on.

Zvanične projekcije su proteklih godina bile potcenjene ili precenjene zbog pozitivnog ili negativnog ishoda krupnih transakcija, kazao je Ćurčin i naveo primere neočekivano velike investicije Pepsica, koji je kupio Marbo i neuspeh tendera za prodaju Galenike.

"Ostvarenje plana stranih ulaganja u 2010. najviše zavisi od prodaje Telekoma Srbija, ali i realizacije planova za modernizaciju postrojenja Naftne industrije Srbije, rekonstrukciju pogona Zastave u Kragujevcu i tendera za gradnju blokova u dve termoelektrane", kazao je on.

Ćurčin je ocenio da bi iznos od dve milijarde dolara investicija mogao da bude premašen ukoliko se investicioni projekti nastave planiranom dinamikom i dodaju grinfild investicije, dolazak dobavljača FIAT-a i očekivano ulaganje kompanije Ikea i ulaganja u bankarstvo, trgovinu i nekretnine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Ličnosti: Miloš Ćurčin

Institucije: Agencija Srbije za strana ulaganja i promociju izvoza

Kompanije: Fiat, Zastava, Telekom Srbija, Galenika, Naftna industrija Srbije, Marbo, PepsiCo


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi