emg home
RSS

Potvrđena zloupotreba položaja u otkupu mleka

14. avgust 2010. | 16:59 10:55

Izvor: Emg.rs, Beta

Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je zloupotrebu dominantnog položaja Mlekare iz Subotice i Industrije mleka i mlečnih proizvoda Imlek Beograd u otkupu sirovog mleka u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.U saopštenju se navodi da je na ponovljeni zahtev Ministarstva da se utvrdi postojanje monopola na tržištu mleka, Komisija za zaštitu konkurencije 11. avgusta donela rešenje kojim je utvrđena zloupotreba dominantnog položaja u otkupu sirovog mleka dve kompanije koje posluju u sastavu investicionog fonda Salford.

Protiv tog rešenja tužbom je ponovo pokrenut upravni spor koji je u toku.

Ministarstvo poljoprivrede je ukazalo da Komisija za zaštitu konkurencije u očekivanju presude Upravnog suda pažljivo prati tržište mleka.

Ministarstvo poljoprivrede je 11. avgusta saopštilo da je nestašica mleka u Srbiji rezultat špekulativnih radnji investicionog fonda Salford.

Tada je navedeno da je Komisija za zaštitu konkurencije dva puta utvrdila monopolski položaj Salforda na tržištu i da je Ministarstvo poljoprivrede ponovilo zahtev Komisiji za utvrđivanje monopola.

     

Imlek: Na mleku ne zarađujemo ogroman profit


Industrija mleka i mlečnih proizvoda Imlek iz Beograda, koja posluje u sastavu investicionog fonda Salford, saopštila je danas da na preradi mleka zarađuje manje nego što potrošači misle, suprotno optužbama da ostvaruje ogroman profit.

U saopštenju u kome je predstavljena struktura maloprodajne cene svežeg mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koje u prodavnicama košta 60 dinara za litar, navodi se da je udeo troškova za otkup mleka, njegov transport do mlekare i ambalažu iznosi 37 dinara, od čega se proizvođačima plaća 28,5 dinara.

Troškovi Imleka za plate, struju, vodu, skladištenje i transpot proizvoda, gorivo, amortizaciju, administraciju, kamate i kursnu razliku iznose 11 dinara, a porez na dodatu vrednost (PDV) i marža u trgovinama iznosi 12 dinara.

U strukturi maloprodajne cene dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koje košta 79 dinara po litru, Imlek za otkup mleka, transport i ambalažu izdvaja 42,5 dinara, 18 dinara je trošak mlekare za plate, struju, vodu, gorivo, amortizaciju i druge propratne troškove, dok je PDV i trgovačka marža 18,5 dinara.

   

Velike farme mleka se nisu dogovorile saradnju sa državom


Grupa velikih farmi koje se bave proizvodnjom mleka saopštla je da njihovi predstavnici nisu bili na sastanku s ministrom poljoprivrede Srbije Sašom Draginom, na kome su individualni proizvođači mleka dogovorili saradnju sa državom.

"Želimo da demantujemo ministra poljoprivrede koji je izjavio da su rešeni problemi između proizvođača mleka i države, s obzirom da problemi sa kojima se sreću proizvođači već dve godine nisu ni počeli da se rešavaju", rekao je generalni direktor farme BD Agro iz Dobanovaca Ljubiša Jovanović.

Individualni proizvođači mleka dogovorili su se u četvrtak, 12. avgusta, u Novom Sadu sa ministrom poljoprivrede Sašom Draginom da budu uključeni u pisanje uredbi o visini premija za mleko i subvencija u stočratsvu u budžetu za 2011. godinu.

Jovanović je podsetio da veliki proizvođači mleka, koji su registrovani kao pravna lica, već dve godine nemaju nikakve subvencije, premije za mleko ili bilo kakvu pomoć države, zbog čega se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na male farmere.

"Veliki proizvođači mleka žele da se vrati sistem državnih subvencija", naglasio je Jovanović i dodao da smatra da je regulisanje tržišta moguće samo ako u dogovoru s državom učestvuju svi proizvođači i prerađivači mleka.

Osnivački odbor udruženja velikih farmi, pored BD Agra koji ima 3.000 grla goveda, od čega 1.600 krava muzara i dnevno proizvodi 30.000 litara mleka, čine i Velvet farm, PIK Bečej, Banatski Brestovac, Napredak iz Stare Pazove, Banatska Topola i Agroplus, kazao je Jovanović.

Procenjuje se, kako je kazao, da se u Srbiji godišnje proizvede 1,1 milijarda litara mleka, a da je prošle godine mlekarama isporučeno oko 850 miliona litara, od čega su oko 20 odsto isporučile velike farme.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Monopol, Mleko

Institucije: Komisija za zaštitu konkurencije

Kompanije: Imlek, Subotička mlekara


Unesite tekst komentara:

<<

06. jun - 12. jun 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Imleku odloženo plaćanje kazne

    25. maj 2011. 15:05 |

  • Antimonopolska komisija kaznila kompanije Idea i Grand prom

    03. jun 2011. 17:06 |

  • Upravni sud odbacio žalbu Imleka i Mlekare Subotica

    02. jun 2011. 15:06 |