emg home

RSS

Nov sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima

20. septembar 2010. | 17:01

Izvor: Emg.rs

Nov sistem naplate karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu satelitskim putem trebalo bi da bude uveden do kraja 2011. godine, saopštila je danas Direkcija za javni prevoz.Kako se navodi, nov sistem će se sastojati iz podsistema za upravljanje vozilima sa informisanjem putnika i podsistema za naplatu karata sa kontrolom putnika, a trebalo bi da poveća bezbednost vozača i putnika i smanji troškove funkcionisanja prevoza.

Podsistem za naplatu karata će biti realizovan pomoću beskontaktne plastične smart kartice, beskontaktne papirne smart karte i papirne karte za jednu vožnju.

Beskontaktne smart karte imaće ugrađen mikroprocesor, memoriju i antenu i ponistavaće se prilikom ulaska u vozilo i to prinošenjem uređaju koji će biti postavljen pored svih vrata u vozilu.

Beskontaktne personalizovane karte moći će da se kupe na 25 prodajnih mesta opremljenih digitalnim fotoaparatom, računarom i štampačem za smart karte.

Personalizovane i nepersonalizovane karte će moći da se dopune na 800 prodajnih mesta, kao što su trafike i prodavnice, ili preko interneta.

Novi podsistem za upravljanje vozilima će koristiti satelitski sistem za određivanje pozicije vozila (GPS), koju će bežičnim putem (GPRS) slati u operativni kontrolni centar.

Prijemnici će biti ugrađeni u svako vozilo i na 30 sekundi će slati podatke. Kontrolni centar će prikupljati, obrađivati i skladištiti podatke o pozicijama vozila, koje će prikazivati dispečerima.

Svaki dispečer će pratiti i upravljati kretanje oko 200 vozila.

Uvođenje novog sistema predviđeno je ugovorom koji je Direkcija za javni prevoz danas potpisala sa grupom učesnika izabranih na konkursu za uvođenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu putnika u Beogradu.

Ugovor su potpisale firme "Apex Solution Technology" d.o.o, "Lanus" d.o.o iz Beograda i "Kent Kart" iz Istanbula.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • Blic: Srbima potrebno 100 evra da pređu Merdare

    23. decembar 2011. 12:12 |

  • Đilas: Beograd može da se zaduži još oko 500 miliona evra

    22. decembar 2011. 15:12 |

  • Tadić: Treba prestići bugarsko-rumunski koridor

    22. decembar 2011. 14:12 |