Konditorska industrija suočena sa skupim sirovinama
19. novembar 2010. | 15:54
Izvor: Emg.rs
Previsoke cene sirovina, koje su i do 30 odsto više nego u drugim zemljama, predstavljaju glavni problem za proizvođače konditorskih proizvoda u Srbiji, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Srbije.
Predsednik grupacije konditora PKS i direktor kompanije Pionir Miroljub Aleksić rekao je da najveći problem predstavljaju prelevmani na uvoz mleka.
"Nametnuti su prelevmani na uvoz na mleko u prahu i maslac i konditorska industrija se već nekoliko godina obraća Ministarstvu za poljoprivredu da se oni ukinu. Odgovor je negativan, iako mleka nema ni za stanovništvo, a da ne pričamo o mleku u prahu. Ovako postavljenom ekonomskom politikom cela industrija dovedena je u nepovoljan položaj u odnosu na konkurente iz EU, Turske, Švajcarske, ali i u odnosu na zemlje iz okruženja koje u svojoj proizvodnji koriste znatno jeftinije sirovine. Naši inputi su skuplji za oko 30 odsto u odnosu na cene u drugim zemljama u EU i okruženju i to zahvaljujući politici vlade, okruženju i postavkama kakve su napravljene na tržištu“, rekao je Aleksić.
On je rekao da je bilo pokušaja da se radi jačanja konkurentnosti u celoj konditorskoj industriji prvenstveno koriste domaće sirovine uvek kada god je to moguće, ali su njihove cene zbog raznih dispariteta i pogrešno postavljene agrarne politike znatno više od cena u konkurentnim zemljama.
„Svi ti pokušaji naišli su na nerazumevanje, negativne odgovore i neodazivanje resosrnih ministarstava. Naša procena je da bi smanjenje fiskalnih prihoda na osnovu prelevmana bilo nadoknaženo naplatom većeg iznosa PDV-a po osnovu veće prodaje na domaćem tržištu, kao i večim deviznim prilivom od uvoza“, rekao je direktor Pionira.
On je rekao da je sporazumima o slobodnoj trgovini predviđeno dinamičko snižavanje carina i potpuna liberalizacija za uvoz konditorskih proizvoda, a da sa druge strane postoje pomenute previsoke cene inputa osnovnih domaćih sirovina, mleka u prahu, biljne masti, lešnika, šećera, kao i carinska opterećenja na uvoz palminog ulja i lešnika.
U prvih devet meseci ove godine srpska kondotorska industrija proizvela je oko 86.000 tona slatkiša, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine Najmanji pad zabeležen je kod čokolada, a najveći u grupi bombonskih proizvoda. Domaća proizvodnja plasirala je na domaćem tržištu oko 64 odsto proizvoda, dok su inostrani proizvođači zauzeli oko 36 procenata.
Domaća konditorska industrija ostvarila je suficit od 47,3 miliona dolara u prvih devet meseci ove godine.
„Kapaciteti konditorske industrije kod nas su znatno veći od domaće potrošnje, tako da su kompanije primorane da se okrenu izvozu. Oko 90 odsto izvoza okrenuto je prema zemljama CEFTA, a deset odsto ka EU, SAD, Kanadi ili nekim drugi tržištima, što strukturu izvoza čini nepovoljnom, jer u procesu liberalizacije kompletnog regiona i tržišta ostalih okolnih zemalja EU i njeni proizvodi će biti u komparativnoj predosti u odnosu na nas“, rekao je Aleksić.
Prema njegovim rečima, država ne prepoznaje interes zdravog i tehnološki visoko opremljenog resursa. Ona forsira izvoz sirovina, šećera, pšenice, kukuruza, a ne finalnih i brendiranih proizvoda, iako oplemenjeni proizvod može doneti i do deset puta veću zaradu.
„Država to ne prepoznaje i ne unapređuje ono što postoji i što predstavlja zdrav deo privrede, već svoj novac iz budžeta usmerava i troši na neverovatne stimulacije i poreske olakšice nečega za šta je pitanje da li će zaživeti i naći svoje tržište. Otvaraju se nova radna mesta, neke firme se oslobađaju poreza i na deset godina, radna mesta se palaćaju od dve do deset hiljada evra po radniku, a u isto vreme ne vodi se briga o zadržavanju postojećih radnih mesta. Konditorska industrija nema problema sa tehnologijom, kadrovima, znanjem, poslovnom filozofijom i radnom snagom, nema problema sa brendovima i kvalitetom proizvoda. Jedini problem je tretman od strane nadležnih institucija koja ne prepoznaje interese grupe, a to su i interesi države Srbije", rekao je Aleksić i zaključio da nije čudno što su neke firme počele da preseljavaju kapacitete u druge zemlje, a neke razmišljaju da to učine.
Pozitivno diskriminisati izvoznike
Dinar mora biti blago potcenjena domaća valuta i to mora biti politika kursa, kako bi država
izvoznicima dala podršku i pozitivno diskriminisala izvoznike, rekao je Stevan Santo iz Hisara.
On je rekao da država mora da utvrdi strategiju privrednog razvoja, a da bi konditori u toj strategiji morali biti među prioritetima jer imaju sve uslove da povećaju izvoz.
„Onaj koji je u prioritetima ne može se ekonomskim merama dovoditi u poziciju da osnovnu sirovinu dobija po bitno drugačijim uslovima u odnosu na konkurentske zemlje. Ne mogu šećer i mleko u prahu biti bitno skulji nego u drugim zemljama u koje mi izvozimo“, rekao je Santo.
Direktor Kondive Spasoje Spasojević je rekao da je glavni problem to što država dozvoljava slobodan uvoz gotovih proizvoda iz ove branše, a istovremeno otežava uvoz sirovina kojih nema na domaćem tržištu.
„Država bi trebala da nas posmatra kao partnere, a ne isključivo kao firme za punjenje budžeta”, rekao je Spasojević.
Komentari (0)
Unesite tekst komentara: