emg home

RSS

Hrvatima primamljive kamate u Srbiji

07. decembar 2010. | 10:54

Izvor: Biznis

Grad: Zagreb

Uprkos ratnim zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji, hrvatski ulagači nemaju previše predrasuda o ulaganju u Srbiju, piše hrvatski magazin "Biznis", koji je u svom najnovijem broju pozvao stanovnike Hrvatske da svoju deviznu ušteđevinu ulože u srpske banke.Prenoseći podatke sa srpskog sajta kamatica. com, "Biznis" kao primer navodi da "Agrobanka" nudi efektivnu kamatnu stopu od čak 7,25 odsto na oročenu štednju na 24 meseca u evrima i bankarsku prognozu prema kojoj će se efektivne kamatne stope na oročenja do 12 meseci, u evrima, kretati između 5,5 i 8,5 odsto, dok su za oročenja duža od 12 meseci predviđene kamatne stope između sedam i devet odsto.

Magazin podseća da će Hrvati, s početkom 2011. godine, kad prestane da važi i poslednja odredba kapitalnih kontrola koje propisuje Hrvatska narodna banka, moći da otvaraju račune u celom svetu, pa i u Srbiji, čije banke, kako piše list, daju "ogromne kamate na štednju zbog izrazite potrebe za svežim novcem".

Novinari magazina proverili su anketom koliko takav poziv ima ođeka na stanovništvo i šta o tome misle bankari i navode da je kod mnogih poverenje u srpske banke pod velikim znakom pitanja.

Većina anketiranih je rekla da bi rado uložili novac kada bi takva kamata bila u Austriji, ili Nemačkoj, ali je bilo i onih koji su rekli da nema nikakvih smetnji da se pristupi takvoj štednji.

Anketirani bankari su, uglavnom, govorili o velikom poverenju hrvatskih štediša u domaće banke i guvernera Željka Rohatinskog i da zbog toga ne očekuju značajniji odliv devizne štednje iz Hrvatske u bilo koju drugu državu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke, Štednja

Lokacija: Hrvatska


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • NBS upozorava na rizik zaduživanja u francima

    04. novembar 2011. 16:11 |

  • UniCredit: Za dinarsku oročenu štednju kamata do 11,3 odsto

    31. oktobar 2011. 16:10 |

  • NBS: Preporuka o kamatama nije narušavanje konkurencije

    28. oktobar 2011. 14:10 |