emg home

RSS

Advokat Purde zatražio puštanje svog klijenta iz zatvora

13. januar 2011. | 14:46 15:35

Izvor: Beta

Grad: Sarajevo

Advokat državljanina Hrvatske Tihomira Purde, optuženog za zločine nad Srbima u Borovu selu, podneo je danas zahtev Sudu BIH da njegov klijent bude oslobođen iz esktradicionog pritvora u Zenici u BiH.Kako je rečeno u Sudu BiH, advokat Josip Muselimović, jeste dostavio sudu takav zahtev, "ali je podnesak bez dokaza i punomoći, i sud će o takvom zahtevu naknadno odlučiti".

Muselimović u zahtevu navodi da je podnesak za Purdino oslobađanje podnet na osnovu rezultata jučerašnjeg razgovora u Zagrebu ministara pravosuđa Hrvatske i Srbije, Dražena Bošnjakovića i Snežane Malović.

Advokat Muselimović je medijima rekao da se dvoje ministara dogovorilo da Srbija prepusti Purdin slučaj hrvatskom pravosuđu radi mogućeg procesuiranja.

Sud BiH nije komentarisao tu tvrdnju advokata.

Purdi je 6. januara određen ekstradicioni pritvor u BiH, u trajanju od 18 dana.

Pritvor ističe 24. januara ove godine, rečeno je u Sudu BiH, uz napomenu da je "pritvor Purdi određen u skladu sa Zakonom o pruzanju međunarodne pravne pomoći".

"U ovom roku, Srbija može da prikupi dokumentaciju i dostavi je Sudu BiH. Ukoliko bude potreban duži vremenski rok, sud u tom slučaju može na zahtev da produži pritvor optuženom u ukupnom trajanju 40 dana", objašnjeno je u informativnoj službi Suda.

Dodaje se da "kada u Sud BiH stigne dokumentacija, o tome da li su ispunjeni svi uslovi za ekstradiciju, odlučuje Krivično veće Suda BiH".

Pošto istekne rok za žalbu, odluku o ekstradiciji donosi Apelaciono veće Suda BiH, a konačnu odluku - Ministarstvo pravde BiH.

Purda je pre nekoliko dana uhapšen na granici sa BiH, na osnovu poternice koju je raspisala Srbija.

U Srbiji je protiv Tihomira Purde pokrenut krivični postupak zbog ratnih zločina u Borovu selu u novembru 1991. godine, zbog čega Srbija od BiH traži njegovo izručenje i suđenje.

Tihomir Purda se usprotivio izručenju Srbiji.

Njegov advokat je kazao da je "Purda već dovoljno traumatizovan zbog činjenice da je i sam bio zatvorenik srpskih logora, i ne veruje da bi u toj zemlji (Srbiji) imao pošteno suđenje".

   

Grbić: Purda je za Hrvatsku slobodan čovek


Glavni direktor policije Hrvatske Oliver Grbić izjavio je danas da će dalji postupci u slučaju hrvatskog veterana Tihomira Purde, uhapšenog u BiH po poternici Srbije, uslediti pošto srpsko pravosuđe njegov predmet dostavi Hrvatskoj.

"Realno je očekivati da Ministarstvo pravosuđa Srbije ustupi predmet hrvatskom pravosuđu i da usledi redovni postupak. To znači da ako se Tihomir Purda pojavi na bilo kojem od graničnih prelaza Hrvatske on je za hrvatsku policiju slobodan građanin", rekao je Grbić novinarima u Zagrebu.

Prema njegovim rečima, hrvatska policija u ovom trenutku nema osnova za hapšenja Purde, jer Ustav ne predviđa izručenje hrvatskih državljana.

Grbić je dodao i da se na Interpolovim poternicama kada su u pitanju ratni zločini nalazi pet osoba, a da su na snazi još četiri. On je, međutim, rekao da te osobe neće biti uhapšene i izručene Srbiji, već da treba očekivati saradnju ministarstava pravde Hrvatske i Srbije u tim predmetima.

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković je izjavio za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) da Hrvatska u idućih sedam dana očekuje popise do sada sistematizovanih podataka o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ pre 2003. vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za krivična dela ratnih zločina, što je rezultiralo raspisivanjem međunarodne ili interne poternice.

Posle jučerašnjeg dogovora sa srpskom ministarkom Snežanom Malović, Bošnjaković je rekao da očekuje i da se, u skladu s dogovorom, dostavi kopija spisa u slučaju Purde na razmatranje i dalju odluku tužilaštvu, kao i izmenu srpskog zakona o amnestiji učesnika oružanih sukoba u Hrvatskoj po ugledu na ono što je učinjeno u Hrvatskoj. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Ljimaj i ostali se izjasnili da nisu krivi

    12. novembar 2011. 14:11 |

  • Treća optužnica protiv Mladića, dodat zločin u Bišini

    20. oktobar 2011. 15:10 |

  • Vukčević: Ubice su pobedile svedoke

    01. oktobar 2011. 14:10 |