emg home

RSS

Država prodaje 31 odsto akcija Telekoma

03. februar 2011. | 12:12 14:02

Izvor: Emg.rs, Beta

Vlada Srbije će prodati 31 odsto akcija Telekoma Srbija, od 58,5 odsto akcija, koliko država ima u tom preduzeću, rečeno danas u Vladi.

Odluka je doneta posle zvaničnog obaveštenje grčke kompanije OTE da želi da proda svoj udeo od 20 odsto akcija u Telekomu. Bord direktora OTE-a je 26. januara odlučio da u postupku prodaje većinskog udela u Telekomu proda svoje vlasništvo u toj kompaniji po minimalnoj ceni koju je utvrdila Vlada Srbije.

Vlada Srbije je odredila da minimalna početna cena za prodaju 51 odsto akcija Telekoma bude 1,4 milijardi evra.

Država Srbija u Telekomu ima vlasništvo od 58,5 odsto, OTE je vlasnik 20 odsto akcija, građanima je besplatno podeljeno 15 odsto, a bivšim i sadašnjim radnicima 6,5 odsto.

Ako prodaja Telekoma bude uspešna, državi će u vlasništvu ostati 27,5 odsto akcija tog preduzeća, a za prodaju paketa od 31 odsto akcija po minimalnoj ceni prihod budžeta će biti 840 miliona evra.

 

Kovačević: Vlada radi protiv sopstvenog interesa

Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, kaže da nije jasno zašto Vlada Srbije izlazi u susret manjinskom akcionaru, tačnije preko manjinskog akcionara grčkog operatera OTE Deutsche Telekomu, koji u toj kompaniji ima 30 odsto vlasništva.

„Deutsche Telekomu, koji se pojavljuje prvo na kupovnoj strani, na kraju se omogućava i pomaže da indirektno preko OTE-a bude prodavac i proda svoj udeo pod najpovoljnijim mogućim uslovima, u kontrolnom paketu. Radimo protiv svog interesa, a u korist Deutsche Telekoma“, kaže Kovačević i dodaje da bi u akcionarskom društvu akcionari trebalo da prvo jedni drugima ponude akcije. Tako je i Vlada mogla da pod povoljnijim uslovima kupi 20 odsto akcija OTE-a.

Kovačević kaže da dosta toga u procesu prodaje Telekoma obara cenu toj kompaniji. „Dva produženja rokova, koji su u startu bili nerealni. Nepotpuna dokumentacija, što je neobično, s obzirom na to da je Vlada u ovom poslu imala privatizacionog savetnika. Priče da ima sedam kupaca, a u stvari je pet otkupilo dokumentaciju su isto neozbiljne“, kaže on i dodaje da posle najava odustajanja France Telekoma, pa ruskog Vimpelcoma, čak i ako Vlada uspe da proda Telekom, za šta su šanse sve manje, prodaće ga nepovoljno.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Ćirić: Srbija treba da otkupi akcije OTE-a u Telekomu

    03. novembar 2011. 12:11 |

  • Sindikati traže da Telekom Srbija izađe na berzu

    01. septembar 2011. 14:09 |

  • Budući akcionari Telekoma osnovali udruženje

    25. oktobar 2011. 13:10 |