emg home

RSS

Vlada čini sve da se ne poremeti trzište šećera u Srbiji (VIDEO)

04. februar 2011. | 16:55

Izvor: Tanjug

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević izjavio je danas da Vlada Srbije čini sve da ne dođe do nestabilnosti na tržištu šećera i da se obezbede dovoljne količine po prihvatljivim cenama.On je na konferenciji za novinare rekao da se pregovara sa svim šećeranama u Srbiji kako bi se obezbedile dovoljne količine šećera po cenama prihvatljivim za sve građane.

Milosavljević je dodao da se pregovara i sa uljarama i pekarima kako bi se našao način da se zaustavi rast cena.

     


"Činimo sve da građanima Srbije, uz dobru saradnju sa proizvođačima, omogućimo što prihvatljivije cene, da minimiziramo negativne uticaje na životni standard", rekao je Milosavljević.

On je istakao da su mnogi proizvodi iz agrara i energetike na svetskim berzama dostigli istorijske maksimume i naveo primer da je cena šećera u svetu viša od 820 dolara za tonu i da je to istorijski maksimum.

 

Stanković: Treba povećati proizvodnju šećera u SrbijiTržište šećera u Srbiji, i pored značajnih zaliha, dosta je "napregnuto", a da bi se sprečile nestašice treba povećati proizvodnju šećera i šećerne repe, izjavio je danas za Tanjug Vojislav Stanković iz Centra za naučno istraživački rad Privredne komore Srbije.

Prema njegovim rečima, postoji bojazan da su veliki prerađivači, konditorska industrija, industrija bezalkoholnih pića i voćnih sokova na bazi šećera unapred kupili velike količine šećera za svoje potrebe pa je tržište, kako je rekao, napregnuto.

Stanković je podsetio da je prošle godine u Srbiji proizvedeno oko 420.000 tona šećera, domaća potrošnja je oko 150 000 tona dok je izvezeno više od 280.000 tona.

"Situacija je takva na svetskom tržištu da sve što proizvedete, možete da izvezete. Potrebno je značajno veća sredstva plasirati iz budžeta u poljoprivrednu proizvodnju koja mora da se udvostruči", istakao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Šećer

Ličnosti: Slobodan Milosavljević


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Od danas šećer iz Robnih rezervi u većim prodavnicama

    08. novembar 2011. 14:11 |

  • U naredna dva meseca šećer iz robnih rezervi do 95 dinara

    04. novembar 2011. 15:11 |

  • Petrović: Nema ekonomskog razloga za poskupljenje šećera

    21. septembar 2011. 13:09 |