emg home
RSS

Zahtevi za prekršajne postupke protiv devet direktora

09. februar 2011. | 12:51

Izvor: Emg.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktora devet državnih organa zbog neizvršavanja obaveza iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti su protiv direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za sprečavanje pranja novca, Uprave carina, Uprave za igre na sreću, Uprave za javni dug, Uprave za trezor, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Uprave za veterinu i Direkcije za mere i dragocene metale.

Poverenik je saopštio da su u tim organima konstatovane povrede Zakona u vidu apsolutnog neizvršavanja obaveza.

Poverenik je od 1. do 7. februara izvršio nadzor sprovođenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u 14 organa u sastavu ministarstava u Vladi. Nadzor je vršen isključivo u delu Zakona koji propisuje obavezu organa da na propisan način obrazuju evidencije o zbirkama podataka o ličnosti i dostave ih radi upisa u Centralni registar.

Šabić je istakao da problem ne može biti rešen samo prekršajnim prijavama i da očigledno nije reč samo o neodgovornosti, nego i neosposobljenost organa vlasti za izvršavanje obaveza koje nastaju preuzimanjem standarda demokratskog sveta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Dostupnost informacija

Ličnosti: Rodoljub Šabić

Institucije: Uprava za sprečavanje pranja novca, Agencija za zaštitu životne sredine, Uprava za trezor, Uprava za veterinu, Uprava za igre na sreću, Direkcija za mere i dragocene metale, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Uprava za javni dug


Unesite tekst komentara:

<<

25. april - 01. maj 2011.

>>

Povezani naslovi