emg home
RSS

Vlada zabranila izvoz pšenice

16. mart 2011. | 20:28

Izvor: B92, Beta

Zabrana izvoza pšenice iz Srbije, koju je Vlada Srbije uvela danas, pomoći će da se stabilizuje tržište i neće trajati duže od tri meseca, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović."Od danas pšenica neće moći da bude izvožena, brašno takođe. Ta mera bi trebalo da pomogne da se stabilizuje tržište", rekao je on i dodao da se Vlada pre donošenja takve odluke konsultovala sa Evropskom unijom, kao i da je uzela u obzir obaveze Srbije u okviru sporazuma CEFTA.

Kao razlog za zabranu, Petrović je naveo da je izvoz pšenice od prošlogodišnje žetve znatno veći od planiranih 500.000 tona.

Prema podacima udruženja Fonda za žito, iz Srbije je od prošlogodišnje žetve do početka marta izvezeno 615.000 tona, što je 115.000 tona više nego što je planirano.

Upitan o cenama prehrambenih proizvoda, Petrović je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da cene budu "najbolje moguće" i da će zaštititi socijalno najugroženije građane.

"Srbija se nalazi u okruženju u kome postoji manje ili više slobodna trgovina. Nalazimo se u periodu globalne inflacije. Pšenica je od žetve do danas poskupela neverovatno mnogo", rekao je Petrović.

Upitan kako će na vladine mere da reaguju tajkuni, ministar je rekao da to treba pitati njih, ali da svako mora da poštuje zakon i da će oni koji to ne čine biti sankcionisani.

"Biće sankcionisano monopolsko ponašanje i to neću sankcionisati ja nego Antimonopolska komisija", rekao je Petrović.

Upitan da li će kompanija "Salford" morati da plati kaznu zbog zloupotrebe monopolskog položaja na tržištu mleka, Petrović je podsetio da je tu odluku donela Antimonopolska komisija i da se sada vodi spor pred sudom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: CEFTA, Izvoz, Pšenica

Lokacija: CEFTA

Ličnosti: Dušan Petrović

Institucije: CEFTA, Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi