emg home

RSS

Mihajlović: Nema cenzure u Vladi

18. mart 2011. | 14:19 15:06

Izvor: Beta

Vlada Srbije odbacila je danas prigovore da je uspostavila cenzuru i ograničenja u komunikaciji članova vlade sa medijima.

"Nema cenzure niti bilo kakvih ograničenja u komunikaciji članova vlade i zaposlenih u vladi sa medijima. Zakon o vladi je jasan i ne dopušta da članovi vlade daju anonimno izjave, već pod imenom i prezimenom, što će sigurno unaprediti komunikaciju s javnošću i kredibilitet informacija", rekao je agenciji Beta direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

To je, prema njegovim rečima, pošten odnos i prema javnosti i prema istini i prema vladi kao "timu koji odgovorno rešava probleme građana".

Mihajlović je rekao da Zakon o vladi propisuje da članovi vlade u javnosti zastupaju odluke vlade, bez obzira na to da li su glasali protiv ili bili uzdržani, što je, kako je rekao, "nesporno i uobičajeno u svakoj vladi".

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je u četvrtak kao vladinu "cenzuru" to što su intervjui sa dva člana Vlade za list "Danas", prema navodima lista, stopirani u poslednjem trenutku.

"Smatramo da je reč o svojevrsnoj cenzuri jer građani imaju pravo da znaju šta misle i nameravaju ministri i drugi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. Državni organi su obavezni da građanima omoguće slobodan pristup informacijama, a ne da taj pristup blokiraju", navodi se u jučerašnjem saopštenju NUNS-a.

Pod naslovom "Vlast cenzuriše svoje ministre", list Danas objavio je u četvrtak da su ministri pristali da odgovore na pitanja tog dnevnika i uveliko odmakli u pisanju odgovora, ali da je "odlukama 's vrha'" sve obustavljeno.

Skupština Srbije usvojila je 11. marta izmene Zakona o vladi, kojima je predviđeno da su članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi Vlade dužni da u javnim izjavama i nastupima u javnosti izražavaju i zastupaju stavove Vlade.

Takođe je predviđeno da je odluku vlade dužan da zastupa u javnosti i član Vlade koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan.

Zakonskim izmenama predviđeno je i da se informacije o radu vlade ne mogu davati na način "na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član Vlade, državni sekretar i direktor posebne organizacije i službe Vlade daje informaciju".

   

Veljanovski: Izmene Zakona o vladi uvod u jednoumlje


Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenio je danas da je zakonska obaveza ministara da u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade "ograničenje slobodnog pružanja informacija" i "uvod u jednoumlje".

On je agenciji Beta rekao da izmene Zakona o vladi koje propisuju takvu obavezu mogu ugroziti slobodu medija i blokirati pristup informacijama o načinu odlučivanja u vladi.

"Sigurno je da ta vrsta ograničenja smanjuje mogućnost građana da dolaze do pravih informacija na osnovu kojih mogu da formiraju građanski i politički stav", kazao je Veljanovski.

On je naveo da su najnovije izmene Zakona o vladi rezultat nedovoljnog nivoa demokratije koji su dosegli srpska elita i društvo i da "predstavljaju uvod u jednoumlje".

"Bojim se da to miriše na nešto što smo nekada imali i što se s razlogom nazivalo 'jednoumljem' i bilo bi dobro da se naši politički akteri i članovi Vlade i parlamenta zapitaju da li ponovo teže tome", kazao je Veljanovski.

Veljanovski je ocenio da je "nonsens" da članovi vlade i državni sekretari ne mogu biti anonimni izvori novinarima, navodeći da novinari po Zakonu o javnom informisanju imaju pravo da ne otkriju izvor informacija.

"Od momenata kada je naš Zakon o javnom informisanju dobio odredbu o novinarskoj tajni od tog momenta su ograničenja tog tipa besmislena. Novinari će legalno i legititimno tu odredbu koristiti kao i oni koji im podatke daju", kazao je Veljanovski.

Veljanovski je naveo da slobodno izjašnjavanje i iznošenje stavova u javnost članova vlade ne bi smelo da se posmatra kao ugrožavanje rada vlade.

"Bez obzira što su ministri i što to podrazumeva lojalnost i zajedničku politiku, uveren sam da slobodno izjašnjavanje nije ugoražavaje rada vlade već dosledno ostvarivanje slobode javnog izražavanja mišljenja", kazao je Veljanovski.

On je dodao da slobodno izjašnjavanje ministara, čak iako je suprotstavljeno stavovima vlade, može da dovede do sučeljavanja mišljenja i boljeg rada vlade.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Cenzura

Ličnosti: Milivoje Mihajlović

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

21. mart 2011. 14:19:54

| radovan

0

Ovaj Veljanovski nista ne razume. On bi radije anoninimne izjave ministara, pa onda izmisljaj koliko te volja. Pa valjda je normalno da zastupaju odluke Vlade u kojoj sede. Ako nece, neka napuste vladu.

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi