emg home

RSS

Preduzeća se zadužuju zbog PDV umesto za investicije

07. april 2011. | 14:38

Umesto da podižu kredite za investicije u mašine, opremu i visokotehnološke alate, standardizaciju i edukaciju zaposlenih, proširenje i prilagođovanje poslovnih prostorija ili za lakši plasman na strana tržišta, privrednici u Srbiji se ubedljivo najviše zadužuju da bi redovno izmirivali PDV, pokazala je anketa Unije poslodavaca Srbije.U situaciji kada su prosečni rokovi plaćanja 2,5 puta duži od evropskog proseka neophodno je da država smesta promeni Zakon o PDV i omogući proizvođačima i vršiocima usluga da PDV plaćaju u trenutku kada naplate svoja potraživanja, ocenila je Unija.

Tako bi se prekinula sadašnja praksa u kojoj se PDV državi plaća odmah po fakturisanju robe, a preduzeća čekaju još četiri do šest meseci da im roba koju su isporučili i obavljene usluge budu plaćene.

Preduzeća u Srbiji se ubedljivo najviše zadužuju da bi redovno izmirivali porez na dodatu vrednost (PDV), a kod banaka je za različite namene zaduženo 53,35 odsto svih privrednih subjekata u Srbiji.

Kada se pogleda struktura ukupne zaduženosti, za redovno izmirivanje PDV-a odlazi 32,23 odsto kredita koje uzimaju privredni subjekti, za održanje tekućeg poslovanja - 18,35 odsto, a za plaćanje drugih zaostalih obaveza državi - doprinosa, dozvola, taksi, akciza - 12,9 odsto. Za investicije u mašine, opremu i osnovna sredstva odlazi 15,63 odsto kredita privrednih subjekata, za uvođenje standarda - 6,73 odsto, za renoviranje, izgradnju ili kupovinu objekta - 5,55 , a za poboljšanje plasmana roba i usluga na domaćem i stranim tržištima - 5,48 odsto.

Sektor UPS za privredu obavio je šestomesečno istraživanje, čiji je cilj bio da se od malih, srednjih i velikih preduzeća i preduzetnika dobiju informacije o razlozima njihove zaduženosti kod komercijalnih banaka.

Na uzorku od 1.243 preduzetničke radnje i 1.113 preduzeća u Srbiji dobijen je podatak da je 53,35 odsto, od ukupnog broja privrednih subjekata, koji svake godine predaju završni račun, zaduženo kod banaka.

Obaveza plaćanja PDV do desetog u mesecu za prethodni mesec, na osnovu izdate fakture u prethodnom mesecu, predstavlja veliko opterećenje posebno za mala i srednja preduzeća, kod kojih je svako drugo u periodu 2005. - 2009. godina moralo da podigne kredit ili da uđe u minus kod komercijalnih banaka, navedeno je u saopštenju.

Zakon o PDV i obaveza uplate PDV unapred, dok istovremeno ne postoji zakonsko ograničenje rokova plaćanja i adekvatne sankcije za prekršioce, u protekle dve godine ekonomske krize mnoga preduzeća odveli su u nelikvidnost i stečaj i uzrokovali veliki broj otkaza, zbog nemogućnosti privrednih subjekata da redovno izmiruju sve obaveze i redovno isplaćuju zarade zaposlenima, naveo je UPS.

Oslobađanje proizvođača i vršilaca usluga od plaćanja PDV unapred u ovom trenutku nije samo ekonomska već i urgentna socijalna mera, jer će se ovim potezom sprečiti dalje propadanje brojnih preduzeća i gubitak radnih mesta u njima, navedeno je u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: PDV

Institucije: Unija poslodavaca Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • UPS: Bojkot uplate PDV-a ako država ne reši probleme

    30. septembar 2011. 11:09 |

  • UPS traži formiranje komisije za marže

    26. decembar 2011. 12:12 |

  • Unija poslodavaca nezadovoljna predlogom budžeta za 2012.

    21. decembar 2011. 09:12 |