emg home

RSS

Pitić: Vlada ne sme da udovoljava glasačima

10. april 2011. | 11:58

Izvor: Beta

Predizborna kampanja u Srbiji je već počela i rekonstruisana vlada lako može upasti u zamku da udovoljava glasačima umesto da sprovodi neophodne reforme, upozorio predsednik Izvršnog odbora Societe Generale banke Goran Pitić.

"Vlada je pred izborom da li će se isključivo orijentisati na glasače ili će biti dovoljno hrabra i organizovana da radi ono što je preko potrebno i time pokrene sve one koji podržavaju sadašnju garnituru na vlasti", rekao je Pitić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u vladi Zorana Đinđića.

On je rekao da bi Vladi, da je u poziciji da je savetuje, preporučio da igra na drugu kartu jer postoji mnogo onih koji su joj dali šansu i povući će se ako budu iznevereni.

"Premijer je izašao s predlozima šta će Vlada raditi u periodu do novih parlamentranih izbora, ali je pitanje šta će od toga moći da bude sprovedeno", istakao je Pitić. “Ne oseća se da je došlo do kohezije u Vlade, koja je najpre trebalo da istakne ciljeve i označi mehanizme kako će ih ostvariti. Ako se ne utvrde ciljevi i ne osvetle 'crne rupe', ne mogu se očekivati ni posebni rezultati", rekao je Pitić.

Prema njegovoj oceni Vlada treba da utvrdi akcioni plan koji je, kako je istakao, najveći rizik za političare, jer se lako može proveravati da li se taj plan ostvaruje. "Nakon utvrđivanja akcionog plana trebalo bi formirati jedno telo koje će pratiti realizaciju postavljenih ciljeva i sastajati se jednom mesečno. Dobro bi bilo i da se napravi tabela napredovanja jer neki ciljevi mogu brže da se ostvare, a neki sporije", preporučio je Pitić.

Hitna mera koju bi vlada trebalo da sprovede, po njegovoj oceni je, isplata starih dugova države, čak i po cenu novog zaduživanja. "Građani traže od Vlade da se odredi prema korupciji, ali ne na način da saopšti da je neko uhapšen, već kako će sistemski sprečavati korupciju, pomagati rad Agencije za borbu protiv korupcije, ispitati ono što tvrdi njen Savet za borbu protiv korupcije, bolje kontrolisati javne nabavke", istakao je Pitić.

Privrednicima bi, kako je procenio, bilo od velike koristi da znaju koja je adresa na koju će se obratiti kad imaju neki problem. "Nema magičnog štapića kojim će se rešiti svi problemi u Srbiji, ali nešto može odmah da se učini, da vlada prestane da bude puki sklop političara, već odgovornih ljudi koji rešavaju probleme", kazao je Pitić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Reforme, Ekonomska kriza, BVorba protiv korupcije

Ličnosti: Goran Pitić

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi