emg home

RSS

Cementara Titan iz Kosjerića dobila prvu IPPC dozvolu

25. jul 2011. | 14:51

Izvor: Beta

Cementara "Titan" iz Kosjerića prva je kompanija u Srbiji koja je dobila integrisanu dozvolu-potvrdu o proizvodnji u skladu sa propisima o zaštiti okoline (IPPC), a do 2015. godine još 177 preduzeća dobiće taj dokument, izjavio je danas ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić.

On je na uručenju IPPC dozvole kompaniji "Titan" kazao da će u buduće svi novi objekti koji se otvaraju u Srbiji morati da imaju taj dokument.

"IPPC dozvola određuje uslove za rad postrojenja i obavljanje aktivnosti proizvodnje u skladu sa najvišim dostignićima u oblasti zaštite životne sredine koji su u skladu sa standardima Evropske unije", kazao je Dulić.

On je naglasio i da IPPC dozvola dokazuje da su proizvodi firme koja ih poseduje konkurentni i mogu slobodno da putuju Evropom, jer imaju garanciju da je njihovo proizvodno okruženje sigurno i zaštićeno u granicama propisanim evropskim zakonima.

Prema rečima Dulića, izdavanje integrisanih dozvola je u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine, a cementare su određene kao prvi subjekti koji su trebale da podnesu zahteve za taj dokument.

"U Srbiji se prvi put izdaje IPP dozvola i to čini važan korak ka procesu evropskih integracija", kazao je Dulić.

Direktor cementare "Titan" Miroslav Gligorijević kazao je da je ta kompanija ponosna što je prva u Srbiji dobila integrisanu dozvolu koja je potvrda da su ispunjeni standardi Srbije i EU i dokaz da društveno odgovorno posluje.

On je naveo da je "Titan" od 2002. godine u lokalnu zajednicu uložio 10 miliona evra, a u zaštitu životne sredine 15 miliona evra.

Gligorijević je kazao da će cementara "Titan" nastaviti da unapređuje svoje poslovanje i odgovornost prema životnoj sredini kroz povećanje energetske efikasnosti, smanjenje upotrebe prirodnih resursa i korišćenje alternativnih goriva.

"Zamena neobnovljivih, fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije dobijenim iz otpada sa ciljem daljeg smanjenja uticaja na životnu sredinu i očuvanje konkurentnosti na tržištu biće prioritet kompanije", kazao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekologija

Kompanije: Cementara Titan


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Završena gradnja novog skladišta nuklearnog otpada

    31. oktobar 2011. 14:10 |

  • Prva fabrika za aparate koji uništavaju medicinske igle

    28. oktobar 2011. 16:10 |