emg home

RSS

Čupić: O duplim funkcijama i pre zakonskog roka

08. septembar 2011. | 16:16

Izvor: Beta

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić izjavio je danas da će Agencija i pre roka predviđenog zakonom odgovoriti na sve zahteve koji se tiču pitanja duplih funkcija.

U izjavi novinarima u pauzi okruglog stola u Misiji OEBS-a na temu saradnja državnih institucija, organizacija civilnog društva i medija u borbi protiv korupcije, Čupić je rekao da će agencija odgovarati u roku od nekoliko dana, zbog toga što se radi o delikatnom pitanju i velikom interesovanju javnosti.

On je podsetio da je u zakonu bilo predviđeno da funkcioner ima tri dana da prijavi Agenciji kada dobije novu funkciju, a da Agencija mora o tome da se izjasni u roku od 15 dana.

"U ovom slučaju, jer je to naknadno rešeno amandmanom, funkcioneri imaju 15 dana da se obrate agenciji i kažu da li su odabrali funkciju koju će obavljati ili da traže saglasnost da obavljaju dve funkcije", rekao je on.

Čupić je rekao da je Agencija dužna da odgovori u roku od mesec dana, ali da se radi o delikatnom pitanju zbog čega će reagovati u roku od nekoliko dana po prijemu zahteva.

"Ako ti funkcioneri ne prihvate ono što Agencija odredi, oni po sili zakona gube funkciju koju su poslednju dobili. Ako se ogluše ili ne prihvate to, postaju odmetnici, ljudi koji ne poštuju vladavinu zakona, vladavinu prava i društvene norme. Institucije koje nemaju snagu da ih smene su, znači, porobljene od pojedinica i grupa i to je onda teroristički akt. Ali, mislim da se to neće desiti", rekao je on.

Govoreći o odluci Upravnog suda u slučaju generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića, Čupić je rekao da to u javnosti nije dobro preneto, jer se ta odluka suda odnosi na žalbu Tijanića na upozorenje koje je Odbor Agencije poslao ranije.

Čupić je rekao da je sud to odbio iz proceduralnih razloga, jer dokument nije potpisao predsednik Odbora nego zamenik, ali da će Agencija ponoviti svoj zahtev i poslati zapisnik sa sednice i poslovnik koji dokazuje da je i potpis zamenik validan.

"Mi smo dužni da se ponašamo po zakonu. To nije pitanje ličnosti, nego bilo kojeg funkcionera koji ne ispunjava ono što zakon nalaže. Mi smo imali mnogo takvih žalbi, koje su odbijene, ali one nisu došle do javnosti", rekao je Čupić.

Upravni sud uvažio je juče žalbu direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića povodom upozorenja koje je dobio od Agencije za borbu protiv korupcije jer nije podneo izveštaj o imovini.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Korupcija, Duple Funkcije, Funkcije

Ličnosti: Čedomir Čupić

Institucije: Agencija za borbu protiv korupcije


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi