emg home

RSS

Manić: Novi zakon o osiguranju biće primenjiviji u praksi

23. septembar 2011. | 16:09

Izvor: Beta

Narodna banka Srbije (NBS) sprema novi zakon o osiguranju koji će biti primenljiviji u praksi, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić.

Na seminaru koji je organizovalo Basler osiguranje, on je rekao da taj zakon Vlada Srbije, prema akcionom planu Evropske unije, treba da usvoji do 31. decembra ove godine.

"Sadašnji Zakon, koji je usklađen sa principima EU, pristojan je, ali neprimenljiv u nekim segmentima", kazao je Manić i dodao da će novi zakon izmeniti ono što kod starog u praksi nije valjalo.

Napominjući da će bii potreban duži rok da se u Srbiji podigne kultura osiguranja, on je istakao da udruženje radi na projektu Zakona o siguranju u poljoprivredi jer je Srbija jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja nema takav zakon.

Manić je rekao da će taj zakon, koji neće predviđati obavezno osiguranje, biti stimulatvan za one koji se osiguraju.

"Iduće godine će biti donet novi zakon o osiguranju autoodgovornosti", kazao je on, dodajući da osiguranje automobila, sa 35 odsto tržišta osiguranja, ima najvehe učešće u Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora Basler osiguranja Vladimir Medan je ocenio da tržište u Srbiji ima najveći potencijal za razvoj osiguranja, ali i dodao da je Srbija malo tržište sa 540 miliona evra premija i 7,3 miliona stanovnika.

On je kazao da je razvoj tržista osiguranja u Srbiji zaustavljen zbog ekonomske krize i istakao da bi nakon krize to tržište trebalo da naraste na tri milijarde evra premije.

Udruzenje osiguravača Srbije ima 22 člana. To su društva za osiguranje života i društva koja se bave neživotnim vrstama osiguranja.

Basler osiguranje je deo švajcarske Baloaz grupe koja zapošljava 9.000 radnika i koja poslednje tri godine ima rast poslovanja i pored krize, pa je prošle godine imala profit od 437 miliona franaka. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Osiguranje


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi