emg home

RSS

Broj domaćih turista povećan za 2,8, stranih za 16 odsto

26. septembar 2011. | 15:58

Izvor: Tanjug


Turistički sektor u Srbiji zabeležio je rast broja domaćih turista za 2,8 odsto i stranih za 16 odsto za prvih sedam meseci 2011, a taj trend će biti nastavljen do kraja godine, izjavila je danas načelnica odeljenja za međunarodnu saradnju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vera Janković.

Broj noćenja je takođe povećan - kod domaćih turista osam odsto i 20 odsto kada je reč o strancima, kazala je Janković na sastanku Grupacije turističkih agencija u Privrednoj komori Beograda.

Kada je reč o deviznom prilivu, Janković je istakla da je on povećan za 15,5 odsto, izraženo u evrima.

Komercijalni direktor Kontiki Travela Zoran Arsenović je kazao da je sve teže baviti se turističkom delatnošću, s obzirom na ekonomsku krizu, zakonsku regulativu koja agencije stavlja u nezavidnu poziciju, ali i sve brojniju konkurenciju koja je često nelojalna.

Prema njegovim rečima, broj putnika ove sezone je na sličnom nivou kao prošle godine, jedino je različita raspodela putnika po tržištima, pri čemu je drastično manje interesovanje za destinacije u severnoj Africi.

Ipak, i pored zadržanog broja putnika, Arsenović je kazao da se agencije suočavaju sa padom prosečne vrednosti aranžmana koju putnik plaća pri odlasku u inostranstvo.

Arsenović je, takođe, istakao da agencije imaju problem da brzo naplate usluge, jer građani imaju mogućnost plaćanja na rate, ali sa druge strane često te iste usluge moraju da servisiraju unapred prema svojim partnerima.

''Usled korišćenja samo jednog elementa konkurencije, a to je cena, većina agencija dolazi u problem da iz marži koje ostvaruje na turističkim aranžmanima ne može da pokrije troškove poslovanja'', istakao je Arsenović.

Govoreći o sektoru domaćeg turizma, on je kazao da je Agencija imala oko 1.500 putnika.

Predstavnici Udruženja su istakli i značaj razvoja kulturnog turizma, kao i neophodnost razvoja, ne samo lokaliteta, nego i infrastrukture, hotela, restorana, puteva...koji treba da doprinesu napretku domaćeg i receptivnog turizma.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Turizam


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Turisti se vratili u Beograd

    04. novembar 2011. 10:11 |

  • Avioni za srpske turiste večeras sleću u Hurgadu

    03. novembar 2011. 10:11 |

  • Srpski turisti se sutra vraćaju iz Hurgade u Srbiju

    02. novembar 2011. 18:11 |