emg home
RSS

Đuričin: Fiksni kurs dinara za izlazak iz krize

05. oktobar 2011. | 16:14

Izvor: Beta

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Dragan Đuričin ocenio je danas da je novi monetarni model koji će fiksirati kurs dinara za evro rešenje za izlazak iz krize i jačanje ekonomije.

"To je glavi faktor za ohrabrivanje investitora, jer investitori ne mogu da ulažu ako kurs nije stabilan", rekao je Đuričin na konferenciji SAP vorld tur u Beogradu koji ta informatička kompanija svake godine organizuje za korisnike u 70 gradova sveta.

Đuričin je istakao da je uslov za uvođenje fiksnog kursa dinara da vlada vodi odgvornu budžetsku politiku, da se uspostavi konkurentan kurs i da je centralna banka sposobna da upravlja komponentama deviznog kursa.

Kako je istakao predsednik SES-a, za to je potrebna reforma javnog sektora i promena industrijske politike.

On je ocenio i da se Srbija "zaglavila u tranziciji" i da je jako vazno da što pre završi tranziciju, koja je započeta pre 21 godinu.

U suprotnom, sadašnje stanje anemične ekonomije, prema rečima Đuričina, "lako može da se pretvori u recesiju, pa možda čak i u depresiju".

Počasni predsednik kompanije Tarket Sintelon Nikola Pavičić ocenio je da je velika javna potrošnja glavni uzrok nedaća koje ima Srbija.

On je rekao da je prva korak u rešavanju ekonomskih problema dovođenje javnih preduzeća u sklad sa bruto domaćim proizvodom i istakao da će sprovođenje reformi u Srbiji morati da ima finansijsku podršku kreditora.

Srbija će, prema rečima Pavičića, imati problem da pronađe kreditora, jer je potrebno da oni veruju vladi.

On je istakao da reforma može da uspe ako se "pokrene radni deo Srbije", odnosno bude pružena šansa privatnim preduzećima i poljoprivrednicima.

Na sedmom SAP world turu u Srbiji učestvovalo je više od 350 rukovodilaca i stručnjaka iz srpskih preduzeća. Međunarodna softverska kompanija SAP, sa sedištem u Nemačkoj, nudi aplikaciju i usluge koje omogućavaju kompanijama u 25 industrijskih grana da bolje upravljaju poslovanjem.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi