emg home

RSS

Novicki: Povređen 21 vojnik Kfora

24. novembar 2011. | 12:35

Izvor: Beta

Grad: Zubin Potok

Tokom pokušaja uklanjanja barikada u mestu Dudin Krš kod Zvečana povređen 21 pripadnik Kfora, izjavio danas portparol Kfora Uve Novicki.

Novicki je dodao da je akcija uklanjanja barikada u skladu s mandatom te misije da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja. Prema njegovim rečima, Kfor je doneo odgovornu odluku da se povuče i odustane od akcije, da bi sprečio eskalaciju sukoba i gubitke na obe strane.

"Kfor može da potvrdi da je povređen 21 pripadnik Kfora, jednog od ozbiljnije povređenih je udario kamion, pet ih je lakše povređeno, dok su ostali zadobili površne povrede", kazao je Novicki.

Novicki je podsetio da je akcija koju je Kfor sproveo sinoć oko 23:00 uspešno obavljena, bez incidenata, i da je u do tada mirnoj atmosferi uklonjena blokada južno od Rudara. Prema njegovim rečima, situacija se promenila u ponoć, kad se na barikadi okupilo više demonstranata i kad su dovezena tri kamiona.

Demonstranti su bacali kamenje na Kforove trupe i gurali ih kamionom natovarenim šljunkom, kazao je Novicki i dodao da je Kfor zbog toga bio prisiljen da ispali metke upozorenja, da upotrebi suzavac i palice kako bi se zaštito od demonstranata.

Građani su kamionima dovezli šljunak i zemlju, i ojačali delimično oštećenu barikadu. Nekoliko desetina građana zatražilo je lekarsku pomoć zbog suzavca i povreda nastalih u koškanju.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović optužio je danas Kfor da ne poštuje dogovor sa Srbima na severu Kosova. "To je potvrđeno i sinoć, kad su pripadnici Kfora krenuli da nasilno uklone barikadu kod Dudinog Krša", izjavio je Milović.

On je naveo da je juče na redovnom sastanku sa Kforom u Zvečanu dogovoreno da ne bude nikakvih jednostranih akcija. "Ono što se mi dogovorimo s komandantom Kfora oni ne poštuju i nije bilo potrebno da nasilno uklanjaju barikade kad mogu slobodno da se kreću", rekao je Milović i ocenio da je to još jedna u nizu provokacija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Dragiša Milović, Uve Novicki

Institucije: KFOR


Unesite tekst komentara:

<<

19. decembar - 25. decembar 2011.

>>
PON
19UTO
20SRE
21ČET
22PET
23SUB
24NED
25

Povezani naslovi