emg home

RSS

Poljska kasni sa prelaskom na evro zbog Grčke

06. maj 2010. | 13:54

Izvor: Beta

Grad: Varšava

Potresi na tržištima zbog grčke krize i pretnja da bi problem sa zaduženjem mogao da uhvati i neke druge članice evro zone odložiće prelazak Poljske na evro, kazao je danas viceguverner Narodne banke Poljske Vitold Kožinjski. Viceguverner je u razgovoru za biznis kanal poljske privatne televizije TNV odbio da nagađa koji bi to bio rok kada bi Poljska mogla da uđe u evropsku monetarnu uniju i oprosti se od svog zlota.  

"Ulazak Poljske u evrozonu će s obzirom na dešavanja u Grčkoj kasniti. Ali uveren sam da će pre ili kasnije u evrozonu ući", kazao je Kožinjski.  

Za poljsku centralnu banku nisu zabrinjavajuće sadašnje velike oscilacije kursa zlota, koji kao i ostale srednjoevropske valute gubi na vrednosti zbog nesigurnosti investitora povodom krize u Grčkoj.  

"Zlot nije stabilan ali to je prouzrokovano specifičnošću naše zemlje. Sve valute u regionu su slabile. Tržište zlota je veće pa su veće i oscilacije, time se ne bih bavio", kazao je viceguverner.  

Kriza u Grčkoj topi podršku evru među Poljacima, kao i među susedima Česima, mada i dalje evro ima više pristalica nego zlot.  

Dok je u maju prošle godine 55 odsto Poljaka tražilo da njihova zemlja počne da koristi zajedničku evropsku valutu, maja ove godine ih je svega 42 odsto, pokazala je najnovija anketa poljskog Instituta za tržišnu privredu.  

Protivnika uvođenja evra u Poljskoj sada ima 38 odsto. Najviše su se proredili krugovi Poljaka koji su želeli evro što brže.  

U najnovijoj anketi ima ih svega 11 odsto, dok je koliko u maju prošle godine hitno uvodenje evra zagovaralo 21 odsto anketiranih.  

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro

Lokacija: Poljska


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>
PON
31UTO
01SRE
02ČET
03PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi