emg home

RSS

Inflacija u evrozoni značajno porasla - na tri odsto

30. septembar 2011. | 15:19

Izvor: Beta

Stopa inflacije je u 17 zemalja koje kao valutu koriste evro značajno porasla u septembru na tri odsto, pokazali su danas zvanični podaci, objavljeni samo nekoliko dana pre nego što bi odlazeći predsednik Evropske centralne banke (ECB) Žan-Klod Triše trebalo da predsedava svojim poslednjim sastankom odbora za monetarnu politiku.

U saopštenju agencije Evropske unije za statistiku, Evrostata, navodi se da je inflacija u septembru značajno viša u odnosu na 2,5 odsto iz avgusta, dok je ciljna stopa ECB-a ispod, ali blizu dva odsto, prenela je agencija AFP.

Rast inflacije u evrozoni se očekivao usled toga što je i Nemačka objavila visoku stopu inflacije od 2,8 odsto, ali ipak predstavlja iznenađenje s obzirom na to da je pre samo dve nedelje Evropska komisija saopštila kako izgleda da je "inflacija dostigla svoj vrhunac u drugom kvartalu 2011".

Inflacija je visoka i u članicama EU koje ne koriste evro kao valutu. Tako je Banka Engleske, od koje se očekuje da će pokrenuti novu rundu kvantitativnog labavljenja monetarne politike, ili štampanja novca u cilju podsticanja privrede, objavila prognozu o inflaciji od pet odsto ove godine u Velikoj Britaniji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro, Inflacija, Zona evra

Lokacija: Zona evra

Ličnosti: Žan-Klod Triše

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

30. april - 06. maj 2012.

>>
PON
30UTO
01SRE
02ČET
03PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi