emg home
RSS

Moody’s: Januar prvi mesec bez bankrota od juna 2007.

08. februar 2011. | 11:09

Izvor: Tanjug

Grad: London

U januaru, po prvi put od početka kreditne krize, međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody’s nije registrovala nijedan bankrot kompanija po dužničkim obavezama, objavio je "Fajnenšel tajms".


Januar je prvi mesec od juna 2007. u kojem nijedna od kompanija kojima Moody’s određuje rejtinge, nije objavila bankrot po dugu.

Radi poređenja, u januaru 2010. bankrot je istovremeno objavilo osam kompanija koje su se nalazile na rejting listi Moody’s. Prošle godine prosečno pet kompanija mesečno nije bilo u stanju da izvršava svoje dužničke obaveze, objavljeno je na sajtu Finmarket.ru.

Udeo bankrota kompanija sa spekulativnim rejtinzima se u poređenju sa ukupnim brojem kompanija sa tim statusom snižava, u skladu sa oporavkom svetske ekonomije i kreditiranja, ukazao je Moody’s.

Prosečan broj bankrota u svetu je za 12 meseci do 31. januara ove godine opao na 2,8 odsto, sa 3,2 odsto u decembru, dok je za 12 meseci do kraja januara 2010. taj pokazatelj iznosio 12,6 odsto, što govori o stabilizaciji svetskih finansijskih tržišta.

Maksimalan nivo od 13,6 odsto je registrovan u novembru 2009.

Učestalost bankrota američkih kompanija sa spekulativnim rejtingom je u januaru opala na tri odsto, sa 3,4 odsto u decembru. U januaru prošle godine je taj pokazatelj iznosio 13,7 procenata.

Moody’s prognozira da će do sledećeg januara učestalost bankrota svetskih kompanija sa spekulativnim rejtingom opasti na 1,5 odsto, uključujući smanjenje na 1,7 odsto među američkim kompanijama sa neinvesticionim rejtingom i na 1,1 odsto među evropskim.

Pri tom će najviše bankrota biti u kompanijama u sektorima hotela, igara na sreću i turizma u SAD i reklamnom, medijskom i izdavačkom sektoru u Evropi, prognozirao je Moody’s.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Finansijska kriza, Bankrot

Kompanije: Moody's


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>
PON
24UTO
25SRE
26ČET
27PET
28SUB
29NED
30

Povezani naslovi