emg home
RSS

Kongresmeni tuže Obamu zbog Libije

16. jun 2011. | 09:28

Izvor: Beta

Grad: Vašington

Deset članova Predstavničkog doma Kongresa SAD iz obe partije podnelo saveznom sudu tužbu protiv predsednika Baraka Obame zbog preduzimanja vojne akcije u Libiji bez odobrenja Kongresa. U tužbi se navodi da je predsednik SAD prekršio ustav zaobilazeći Kongres.

Tužba je usledila pošto su već nekoliko nedelja članovi Kongresa iz obe stranke sve više instistirali na tome da Obama objasni svoje akcije u Libiji.

Bela kuća je predala Kongresu pravnu analizu u kojoj se pokazuje da je predsednik delovao s punim ovlašćenjem u skladu sa Ustavom i zakonom kad je počeo vojnu operaciju u Libiji i da ima pravna ovlašćenja da nastavi učešće SAD u NATO-operaciji u Libiji i bez odobrenja zakonodavaca. Kao odgovor članovima Kongresa, Bela kuća je predala izveštaj od 30 strana u kome se detaljno iznose ciljevi misije u Libiji.

Prema američkom Ustavu, Kongres je taj koji ima prava da proglasi rat, ali brojni predsednici SAD su izbegli da traže odobrenje od članova Kongresa. Slična tužba je 1999. podneta protiv tadašnjeg predsednika Bila Klintona, kom je na teret stavljeno kršenje Ustava zbog vazdušnih napada na Srbiju. Sud je odbacio tu tužbu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Tužbe, Libijska kriza

Lokacija: SAD

Ličnosti: Barak Obama, Bil Klinton

Institucije: Kongres SAD, Bela kuća


Unesite tekst komentara:

<<

29. avgust - 04. septembar 2011.

>>

Povezani naslovi