emg home

RSS

Putin pokrenuo gasovod Severni tok

06. septembar 2011. | 15:45

Izvor: Beta

Grad: Moskva

Rusija je danas ubacila prve količine gasa u gasovod Severni tok koji treba da direktno snabdeva zapadnu Evropu i koji prolazi Baltičkim morem.U Viborgu, u regionu Sankt Peterburga, ruski premijer Vladimir Putin pokrenuo je, pritiskom na kompjuterski taster, ubacivanje tehničkog gasa, uz prisustvo predsednika konzorcijuma Severni tok, bivšeg nemačkog knacelara Gerharda Šredera.

"Količina gasa koji će biti dostavljen uporediva je sa energijom proizvedenom u 11 nuklearnih centrala", objasnio je Putin Šrederu.

Gasovod Severni tok, dužine 1.224 kilometara, treba da omogući transport 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Viborga, gde se nalazi bazna stanica, do nemačkog grada Grefsvald, prolazeći teritorijalnim vodama Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Ovaj gasovod dozvoliće da se zaobiđu ruske susedne zemlje preko kojih sada prelazi najveći deo ruskog gasa namenjen Evropi.

"Mi ćemo se postepeno, mirno osloboditi diktata tranzitnih zemalja", rekao je juče Putin.

Tehnički gas služi da se unese pritisak u gasovode, što je ključna faza pre njihovog puštanja u rad. Dostava prirodnog gasa za potrošače u zapadnoj Evropi predviđena je za oktobar.

Zamenik ruskog premijera Igor Sečin rekao je da će projekat Severnog toka koštati 8,8 milijardi evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gas, Severni tok

Lokacija: Rusija

Ličnosti: Vladimir Putin


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>
PON
31UTO
01SRE
02ČET
03PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi