emg home

RSS

Sva vojska SAD odlazi iz Iraka do kraja godine

16. oktobar 2011. | 11:23

Izvor: Beta

Grad: Bagdad, Vašington

SAD odustaju od plana da zadrže vojsku u Iraku posle povlačenja 31. decembra ove godine, rečeno u obaveštenim krugovima u Vašingtonu i Bagdadu.

Uprkos strahovanju od nestabilnosti, odlukom o povlačenju biće okončano osam godina učešća SAD u ratu u Iraku.

Američki i irački zvaničnici su poslednjih meseci razgovarali o mogućnosti da nekoliko hiljada američkih vojnika ostane i obučava iračke snage bezbednosti. Međutim, jedan viši zvaničnik u Vašingtonu čije ime nije objavljeno, potvrdio je da će svi američki vojnici napustiti Irak, osim malobrojnih koji će ostati kao osoblje Ambasade SAD.

Jedan, takođe neimenovani starešina američke vojske potvrdio je odlazak iz Iraka i dodao da će ipak u budućnosti biti moguća ograničena vojna obuka u Iraku, ako to bude traženo.

Iračke vođe su tokom pregovora čvrsto odbijale da američkim vojnicima daju imunitet od krivičnog gonjenja, dok su Amerikanci odbili da ostanu bez dobijanja imuniteta.

Povlačenje američkih trupa iz Iraka omogućiće premijeru Nuriju al Malikiju i predsedniku SAD Baraku Obami da proglase pobedu. Povlačenje iz Iraka bi Obami donelo ispunjenje jednog od ključnih predizbornih obećanja, dok bi za Al Malikija značilo obnavljanje suvereniteta države.

U Iraku je oko 41.000 američkih vojnika koji će se mahom povući u susedni Kuvajt, odakle će, ako bude potrebno, moći da se vrate.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Rat u Iraku

Lokacija: SAD, Irak

Ličnosti: Barak Obama, Nuri al Maliki


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • Poslednji vojnici SAD napustili Irak

    18. decembar 2011. 11:12 |

  • Al Maliki: Pritvoreno više od 600 članova partije Baas

    30. oktobar 2011. 11:10 |

  • Anketa: Polovina Amerikanaca neće Obamin reizbor

    20. oktobar 2011. 09:10 |