Šta čeka srpsku poljoprivredu 2015.
Njive pod korovom, hrana iz Evrope
Autor: Katarina Marković
Do polovine decenije će, ako je suditi po obrisima koji se već naziru, najdublje potonuti povrtari i uzgajivači svinja. Ostali će biti na mukama kako da od države iskamče investicije ne bi li parirali evropskom seljaku. Najteže će biti ubediti nadležne da kormilo zaokrenu od socijalne ka razvojnoj putanji u čemu je ključ za održivost srpskog sela
Osvanuo je Božić 2015.
Domaćica je umesila hleb od ruske pšenice, napravila kolač od poljskih višanja i novozelandskog mleka, narendala meksičkog svežeg kupusa kao prilog sarmi od argentinskog mesa, a domaćin unosi friško ispečeno poslednje prase koje je sačuvao za praznike. Ovako bi mogla da izgleda srpska trpeza za četiri godine kada na snagu stupi potpuna liebralizacija poljoprivrednih proizvoda, tačnije kada carine na uvoz budu spuštene na minimum. Sve to, naravno, ukoliko se nastavi sa dosadašnjom agrarnom politikom.
Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.
Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.
Komentari (0)
Unestite tekst komentara: