emg home

RSS

Hypo banka u BiH nema veze sa aferom u Austriji

18. avgust 2010. | 15:01

Izvor: Beta

Grad: Sarajevo

Direktor banjalučke Hypo Alpe Adria banke Samuel Vlčan izjavio je danas da ta banka u BiH nije ni na koji način povezana sa aferom nastalom posle hapšenja bivšeg šefa Hypo grupe Vofganga Kuterera.Vlčan je rekao da je štednja građana BiH u Hypo banci apsolutno sigurna, najavljujući da će Austrija uložiti dodatnih 200 miliona konvertibilnih maraka (oko 100 milona evra) u Hypo banku u BiH.

"Naša banka uopšte nije izložena onome što se dešava oko Kuterera. Kada je reč o samom riziku, naša banka nema nikakve veze sa nedavnim dešavanjima u Austriji", kazao je Vlčan novinarima u Banjaluci.

One je naveo da je Hypo banka najveća banka u Republici Srpskoj (RS) i jedina koja posluje sa kapitalom većim od 200 miliona KM, odbacujući bilo kakvu mogućnost gašenja te banke u BiH.

Prema Vlčanu, Austrija, Hypo grupa i Evropska komisija razmatraju samo rekonstrukciju Hypo grupe, posle koje će tržište BiH biti primarno za tu banku.

Vlčan je dodao da se uvek pred izbore ponavlja priča o privatizaciji Kristal banke, koju je Hypo grupa kupila za jedan evro, ističući da banka "ne želi da bude kolateralna šteta u političkoj kampanji".

Kristal banka prodata je Hypo grupi za jedan evro u vreme mandata premijera Mladena Ivanića.

Vlčan je kazao da je Hypo banka u BiH do sada uložila više od 2,5 milijardi KM i da namerava da ostane najveći kreditor privrede RS. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke

Lokacija: BiH

Kompanije: Hypo Alpe Adria banka


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi