emg home
RSS

Evropski parlament za što skorije pregovore sa Makedonijom

07. april 2011. | 16:36

Izvor: Beta

Evropski parlament pozvao je danas zemlje EU da odmah počnu pregovore o članstvu sa Makedonijom koja od 2005. godine ima status kandidata.Rezolucija je usvojena sa 506 glasova "za", 44 "protiv" i 44 uzdržana, saopštio je Evropski parlament.

Evropski poslanici su pozdravili efikasnu primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i izrazili žaljenje sto Evropski savet još nije odlučio da pokrene pregovore o pristupanju, iako je Komisija drugu godinu za redom to preporučila, a Evropski parlament podrzao u prethodnim rezolucijama.

U rezoluciji, objavljenoj na sajtu Evropskog parlamenta, izražava se žaljenje što napori UN u posredovanju u sporu oko imena između Makedonije i Grčke nisu doneli konkretne rezultate i što taj spor i dalje blokira pristupanje Makedonije EU".

Ocenjuje se da je Makedonija ostvarila napredak u različitim oblastima, ali i da treba da reši još mnoga pitanja, poput velike nezaposlenosti i raširene korupcije.

Evropski poslanici su izrazili zabrinutost i zbog međuetničkih tenzija u Makedoniji, kao i zbog spore reforme pravosuđa, zastrašivanja organizacija civilnog društva i pogoršanja slobode medija uključujući njihovu politizaciju i mešanje u njihov rad.

Takođe se navodi da će zbog političke krize u zemlji, u kojoj opozicija bojkotuje rad parlamenta, biti održani vanredni parlamentarni izbori, i pozivaju sve političke stranke na aktivnu i konstruktivnu ulogu u izbornu proesu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>