emg home
RSS

Mitropolija: Ideja DPS-a o jedinstvenoj crkvi politički štetna

18. maj 2011. | 10:36 13:06

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Podgorica

Mitropolija crnogorsko-primorska kritikovala programsko opredelenje vladajuće Demokratske partije socijalista za samostalnu, jedinstvenu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i takvo partijsko zalaganje nazvala politički štetnim i protivustavnim mešanjem u unutrašnje stvari crkve.

"Deplasirano je i politički štetno da jedna politička partija, koja sebe deklariše kao građansku i socijalističku, na početku XXI veka u svoj program upisuje otvorene stavove o kanonskom ustrojstvu crkve", navodi se u reagovanju.

Lider DPS-a Milo Đukanović saopštio je ranije da je jedan od ciljeva te partije, predviđenih novim partijskim programom objedinjavanje pravislavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu i takav cilj obrazložio potrebom prevazilaženja podela u državi.

Mitropolija ističe oprez koji crkva ima prema svakom pokušaju da se crkvena zajednica, koja je po svojoj prirodi univerzalna, svodi na okvire koji su državni ili nacionalni.

U saopštenju se navodi da takva nastojanja, razumljiva u XVIII i XIX veku u eri nacionalnog romantizma, ne odgovaraju duhu našeg vremena, koje briše granice među kulturama i nacijama, a ne odgovaraju ni iskonskom ustrojstvu crkve, koje, po svojoj suštini, nije ograničeno ničim zemaljskim, navodi se u reagovanju.

 

Srećković: Država se ne mesa u odnose u crkvama

Ministar za vere i dijasporu Srđan Srećković danas je rekao da su crkva i država odvojene i da ne vidi razlog da se bilo ko meša u odnose bilo koje crkve. "Srbija se u ta pitanja ne meša, niti će se mešati, jer je za nas princip verskih sloboda neprikosnoven", rekao je Srećković novinarima na skupu "Vera i pravo".

Srećković je dodao da se nada da je prošlo vreme u kom je politika uticala na crkveni život i da će i u Crnoj Gori važiti isti princip kao i u Srbiji. "Verujem u nastavak dobrosusedskih odnosa s Crnom Gorom jer su Srbija i Crna Gora bile partneri vekovima, bez obzira na to da li su pod istim krovom ili ne, i da ovakva pojedinačna pitanja neće uticati na odnos dve zemlje", rekao je Srećković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Crkva

Lokacija: Crna Gora

Ličnosti: Milo Đukanović, Srđan Srećković

Institucije: Mitropolija crnogorsko-primorska


Unesite tekst komentara:

18. maj 2011. 15:55:14

| Jovo Krstanović

0

Preporučio bih, ako nije na odmet, da gospodin presednik DPS se založi za samostalnu Rimokatoličku crtkvu u Crnoj Gori te da se na sledećim izborima bira novi Papa Crnogorski, naravno rimokatoličke vjere.
Pretpostavljam da će konkurencija biti žestoka .

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>