emg home
RSS

Makedonija: VMRO-DPMNE pobednik na izborima

06. jun 2011. | 10:14 13:16

Izvor: Beta

Grad: Skoplje

Vladajuća makedonska partija VMRO-DPMNE proglasila pobedu na parlamentanim izborima.

VMRO DPMNE je osvojio najveći broj glasova, saopštila je jutros državna izborna komisija na osnovu 85 odsto obrađenih glasačkih listića. Prvi preliminarni rezultati pokazuju da je VMRO DPMNE osvojio 39,5 odsto glasova, Socijaldemokratski savez Makedonije 32,5 odsto, a na trećem mestu je albanska DUI, 10,38 odsto glasova. Na četvrtom mestu je Demokratska partija Albanaca s 5,39 odsto glasova.

Prema podacima državne izborne komisije, na juče održane izbore izašlo je 63,3 odsto građana Makedonije s pravom glasa.

Nevladina organizacija MOST, posmatrač izbora, saopštila je da će VMRO DPMNE imati 53 poslanička mesta, a Socijaldemokratski savez Makedonije 45 poslaničkih mesta, duplo više nego do sada. Demokratska unija za integraciju imaće 14 mesta, a Demokratska partija Albanaca osam.

Predsednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski proglasio je jutros pobedu na izborima i češtitao građanima, nazvavši izbornu pobedu praznikom demokratije. "Objavljujem da je prema dosadašnjim rezultatima, pobedila VMRO-DPMNE i Koalicija za Makedoniju s 55 ili više poslanika", izjavio je Gruevski.

On je najavio da će ciljevi stranke biti poboljšanje ekonomske situacije u zemlji, ulazak u Evropsku uniju i NATO, borba protiv kriminala i korupcije i reforma sudstva, javne administracije i obrazovanja.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Branko Crvenkovski je, nakon objavljivanja rezultata, rekao da je njegova stranka izgubila i da narod svaki put ima pravo, makar i kad pogreši.

Crvenkovski je takođe čestitao građanima, a čestitao je i VMRO-DPMNE na pobedi. "Potrudićemo se da u Sobranju budemo faktor koji brani interese svih građana", rekao je Crvenkovski.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi