emg home
RSS

Dodatno smanjenje kreditnog vrednovanja Grčke

25. jul 2011. | 15:42

Izvor: Beta

Agencija za procenu rejtinga Mudis (Moody's) je danas još više smanjila vrednost dugoročnog duga Grčke uprkos tome što je Atina prošle sedmice dobila drugi paket finansijske pomoći, javila je agencija AP.

Mudis smatra da je neizbežno proglašenje Grčke nesolventnom.

Zato je agencija ocenu vrednosti dugoročnog deviznog duga Grčke sa već niske ocene "Caa1" ođednom smanjila za čak tri ocene - na "Ca" što je svega jedan stepen iznad ocene "bankrot".

Mudis kaže da novi paket EU podrazumeva izazivanje "značajnih" gubitaka za privatne poverioce koji imaju grčke obveznice, a to su domaće i strane komercijalne banke. Ti gubici će biti toliki da su "ravni bankrotu" i tih poverilaca, prenosi agencija Blumberg.

Mudis ipak primećuje da će novi paket finansijske pomoći uvećati izglede Grčke da se stabilizuje i smanji dužnički teret.

Agencija je obećala da će revidirati ocenu vrednosti kredita Grčke čim se sprovede deo paketa pomoći koji predviđa razmenu kratkoročnih obaveza za srednjoročne i dugoročne obaveze.

Paket sadrži pomoć Grčkoj od 109 miijardi evra iz zemalja "zone evra" i Međunaronog monetarnog fonda, a još 50 milijardi će dati komercijalne banke razmenom unosnijih kratkoročnih za manje unosne dugoročne državne obveznice Grčke.

Tako je danas na berzi dobit na 10-godišnje obveznice Grčke skočila na 11,97 odsto, a na dvogodišnje na 27,4 odsto.

Takve obveznice finansijski stabilnih država obično donose dobit manju od pet odsto, te visoka cena grčkih pokazuje stepen nepoverenja u to da će obveznice ikada biti unovčene.  

Po planu za spasavanje Grčke, drugom za 15 meseci, banke će otpisati 21 odsto dobiti od obveznica da bi rasteretile Atinu čime će pretrpeti štetu.

Obaranjem ocene vrednosti kredita Grčke, Mudis se pridružio ostalim agencijama.

Agencija Standard i Purs (Standard & Poor's) je još 13. juna ocenu duga Grčke oborila na svoju najnižu (ČC).

Agencija Fič (Fitch) je 22. jula odlučila da proglasi Grčku "ograničeno nesolventnom" čim dođe do razmene obveznica s komercijalnim bankama, a agencija Standard i Purs je najavila da će tada Grčku proglasiti potpuno nesolventnom.

Evropska komisija je procenila da bi dug Grčke ove godine, da nije bilo pomoći, dostigao 158 odsto brutodomaćeg proizvoda.

Ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos je danas izjavio da je bankarski sistem njegove zemlje posle odobravanja novog paketa pomoći "jedan od sistema sa najčvršćim garancijama" u Evropi.

Venizelos danas u Vašingtonu razgovara sa direktorkom MMF Kristin Lagard, sa ministrom finansija SAD Timotijem Gajtnerom i dugim zvaničnicima.

Predstavnik Vlade Grčke za štampu Elias Mosialos je danas ljutito ocenio da je obaranje ocene kreditnog rejtinga njegove zemlje "bez ikakvog praktičnog značaja" i rekao da treba "otkazati pretplatu" na usluge aencija za rejting i "ostaviti ih bez posla".

Grčkoj je otplata dugova otežana jer je već tri godine u recesiji koju su produbile mere budžtske štednje - deo prvog aketa finansijske pomoći EU i MMF iz maja 2010. godine.

Procenjeno je da će BDP Grčke ove godine opasti za 3,8 odsto, a pad prošle je iznosi 4,4 odsto, saospstila je Evropska komisija 4. jula.

Agencije za rejting i eknomisti procenjuju da će oporavak Grčke trajati "mnogo godina" i "zahtevati težak rad" uz "značajan rizik za sprovođenje fiskalne i privredne reforme", prenosi agencija AP.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Dug

Lokacija: Grčka

Kompanije: Moody's


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi