emg home
RSS

Sanaderu odbijena žalba na jednomesečni pritvor

25. jul 2011. | 16:23

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je danas žalbu bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera na jednomesečni pritvor koji mu je određen još pre sedam meseci na početku antikorupcije istrage u aferi Fimi medija.

Jednomesečni pritvor bivšem premijeru počeo je danom izručenja Hrvatskoj iz Austrije u čijem se pritvoru nalazio sedam meseci, što znači da će trajati najmanje do 18. avgusta.

Sud u Zagrebu je odbio žalbu da mu se pritvor ukine zbog opasnosti od bekstva, ocenivši da ta opasnost i dalje postoji, iako je odbrana tvrdila da Sanader u decembru prošle godine, kada je otišao iz Hrvatske, nije bežao, već je išao na unapred dogovoreni službeni put.

Odbrana se nije žalila na drugi razlog za određivanje pritvora, odnosno na opasnost od uticaja na svedoke, prenose hrvatski mediji.

Iako su mediji spekulisali da bi za Sanaderovo puštanje na slobodu mogla da bude ponuđena kaucija, odbrana do sada takvu mogućnost nije predložila, kao ni kućni pritvor ili oduzimanje pasoša.

Jednomesečni pritvor Ivi Sanaderu određen je još krajem prošle godine nakon što je Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pokrenula istragu u slučaju Fimi medija, prvoj od nekoliko antikorupcijskih istraga u kojima se bivši premijer sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

U tom slučaju Sanader se kao prvoosumnjičeni tereti da se udružio sa 16 ostalih osumnjičenih kako bi iz ministarstva i državnih preduzeća, preko marketinške agencije Fimi medija, izvukao na desetine miliona kuna. Deo novca je uzeo za sebe, a deo je završio u crnom fondu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na čijem je čelu bio.

Tokom dvočasovnog ispitivanja, Sanader je prošle sedmice odbacio krivicu u toj aferi, a u sredu će, prema najavama njegovih advokata, izneti odbranu u slučaju navodnog uzimanja 3,5 miliona kuna provizije od Hypo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova 1994. i 1995.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Korupcija, Suđenja

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Ivo Sanader


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi