emg home
RSS

Potvrđena optužnica protiv Sanadera za ratno profiterstvo

30. septembar 2011. | 16:35 17:49

Izvor: Beta

Županijski sud u Zagrebu danas je u celosti potvrdio prvu optužnicu protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera za ratno profiterstvo.

Posle dvočasovnog ročišta, to je novinarima izjavila tužiteljka Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Tamara Laptoš.

Ona je izrazila zadovoljstvo odlukom optužnog veća da potvrdi optužnicu kojom USKOK tereti Sanadera da je dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova 1994. i 1995. primio oko 3, 6 miliona kuna provizije od Hipo banke.

Laptoš je rekla da će spis biti prosleđen drugom veću koje će odrediti pripremno ročište i početak suđenja, ali nije želela da govori o detaljima sa ročišta rekavši da je sednica tajna.

Ivo Sanader danas je pred sudom u Zagrebu odbacio optužbu da je ratni profiter, preneli su novinarima njegovi advokati.

"On se u to vreme borio za Hrvatsku i imao je čin pukovnika", preneo je Sanaderove reči posle ročista jedan od njegovih advokata Čedo Prodanović.

Odbrana bivšeg premijera izrazila je sumnju u to da će Sanader imati pravedno suđenje. 

Sanader je danas prvi put od izručenja Hrvatskoj, uz jako obezbeđenje, doveden u Županijski sud u Zagrebu.

On je u sud iz zagrebačkog zatvora u Remetincu doveden u crnom policijskom kombiju koji je u pratnji pravosudne policije ušao u dvorište suda kroz zadnji ulaz.

Prvo pojavljivanje bivšeg premijera u sudu pratile su jake mere bezbednosti u zgradi suda i oko nje, kao i brojne novinarske ekipe.

Optužba za ratno profiterstvo protiv Sanadera prva je takva u Hrvatskoj.

Pored afere "Hipo banka", protiv Sanadera nedavno je podignuta i druga optužnica i to za primanje 10 miliona evra mita od mađarske naftne kompanije MOL kako bi im omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj kompaniji INA.

Bivši premijer do sada je u ispitivanju pred hrvatskim istražiteljima negirao krivicu u aferi "Fimi-media" kao i uzimanje provizije od Hipo banke i od MOL-a.

Ivo Sanader uhapšen je po hrvatskoj poternici 10. decembra 2010. godine u Austriji gde je sedam meseci proveo u pritvoru u Salcburgu. Hrvatskoj je izručen 18. jula i od tada se nalazi u pritvoru u Zagrebu. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sudstvo, Korupcija

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Ivo Sanader


Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>