emg home
RSS

Sanader negirao da je uzeo proviziju od Hipo banke

27. jul 2011. | 16:50

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader negirao je danas pred tužiocima Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) da je kao zamenik ministra spoljnih poslova 1994. 1995. od Hipo (Hypo) banke primio proviziju od 3,5 miliona kuna.

Kao i u slučaju korupcijske afere Fimi medija, Sanader je zbog povređene noge ispitan u posebnoj prostoriji zagrebačkog zatvora u Remetincu, a, kako su novinarima rekli njegovi advokati, odbio je da odgovora na pitanja tužitelja, ali nikog nije teretio.

Sanader je odbranu iznosio oko sat vremena.

Jedan od njegovih advokata Čedo Prodanović izjavio je novinarima da se bivši premijer dobro držao tokom iznošenja odbrana koja nije dugo trajala budući da je taj predmet od oko 1.000 stranica znatno manji od onog u slučaju Fimi medije.

On je rekao da iduće ispitivanje nije zakazano, ali da se očekuje za desetak dana zbog sezone godišnjih odmora, a i bivši premijer mora na još neke lekarske preglede zbog noge koju je povredio još dok je bio u pritvoru u Austriji.

Advokat je rekao da je Sanader u dobrom psihofizičkom stanju, da je tokom ispitivanja bio dobro raspoložen, a ponovo je negirao pisanje pojedinih medija da je bivši premijer teško bolestan.

Takođe je rekao da ne zna može li se uskoro očekivati optužnica u nekom predmetu koji se vodi protiv Sanadera, dodavši da je odbrana spremna na sve varijante.

Hrvatsko pravosuđe tereti bivšeg premijera u nekoliko korupcijskih afera, a danas je ispitan u slučaju navodnog primanja provizije od Hypo banke. Sanader se sumnjiči da je 1994. i 1995. godine kao zamenik ministra spoljnih poslova zloupotrebio svoj položaj i nezakonito uzeo proviziju od 3,5 miliona kuna za zajam od 140 miliona austrijskih šilinga koji je Hypo banka odobrila Vladi Hrvatske.

Sanader je prošle sedmice odbacio krivicu u aferi Fimi-medija u kojoj se kao prvoosumnjičeni tereti da se udružio sa 16 ostalih osumnjičenih kako bi iz ministarstva i državnih preduzeća, preko marketinške agencije Fimi medija, izvukao na desetine miliona kuna.

Deo novca je navodno uzeo za sebe, a deo je završio u crnom fondu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na čijem je čelu bio.

Inače, vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je u ponedeljak žalbu Ive Sanadera na jednomesečni pritvor koji mu je određen još pre sedam meseci na početku antikorupcije istrage u aferi Fimi medija.

Jednomesečni pritvor bivšem premijeru počeo je danom izručenja Hrvatskoj iz Austrije u čijem se pritvoru nalazio sedam meseci, što znači da će trajati najmanje do 18. avgusta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Korupcija, Suđenja

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Ivo Sanader

Kompanije: Hypo Alpe Adria Bank


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi