emg home
RSS

Zabranjeni svi skupovi najavljeni za vikend

30. septembar 2011. | 12:16 18:15

Izvor: Beta, B92, Emg.rs

Vlasti Srbije zabranile su održavanje Parade ponosa, kao i skupove protivnika Parade koji su najavljeni za vikend.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da su Parada ponosa, kao i svi ostali skupovi zakazani za vikend zabranjeni kako bi se, kako je naveo, sprečio haos.

"Ta odluka je neopoziva. Ako smo došli do toga da MUP određuje, mi smo procenili da su veliki bezbednosni rizici", rekao je Dačić za televiziju B92.

"Nije bilo nikakve dileme. Ako ćemo o ovom pitanju da odlučujemo sa bezbednosnog aspekta, onda je jasno da su rizici veliki. Jedan je zaključak - da se za vreme vikenda može očekivati narušavanje javnog reda i mira, ugrožavanje života, i oštećenje imovine, napadi na strana diplomatska predstavništva sa ciljem da se pretvori u haos", rekao je Dačić.

Na pitanje da li je zabrana Parade poraz države i dokaz da se nije mogao obezbediti taj skup, Dačić je rekao da je Parada mogla da se održi uz "upotrebu vatrenog oružja, vodenim topovima i gubikom života".

"Je l' to cena? Nije. Ovo nije poraz MUP-a i policije, već je dokaz da policija radi svoj posao. Upoznao sam sa ovom odlukom i državni vrh i oni su se složili", rekao je Dačić i dodao da je ovo najbolja odluka za sve građane.

Dačić je poručio da je odluka obavezujuća za sve i da će policija svim sredstvima sprečiti sve skupove koje bi neko eventualno pokušao da održi  i dodao da ta zabrana važi za sve, uključujući i skup predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.

"Ne želim da izjednačim ove koji žele da organizuju Paradu i one koje žele da nasilnički spreče to. Žao mi je ako neko misli da je izjednačeno", kazao je ministar.

On je naveo i da je situacija na severu Kosova doprinela odluci o zabrani jer je, kako je rekao, trenutna situacija "zaoštrila odnose u Srbiji i da bi se fitilj lako upalio".

Dačić je kazao da je prošle godine postojala manja opasnost, ali da je postojala i politička odluka koja je ove godine izostala.

"Nikada ova vlast i MUP neće zabraniti Paradu ponosa, ali će zabraniti sve skupove na kojima postoji bezbednosni rizik", rekao je Dačić.

   

Tadić podržao odluku o zabrani skupova


Predsednik Srbije Boris Tadić podržao je odluku nadležnih državnih organa da zabrane sve skupove i tako zaštite građane od mogućeg nasilja prema njima, saopšteno je danas iz kabineta predsednika.

"U cilju zaštite svih građana, a u skladu sa bezbednosnom procenom nadležnih, država isuviše rizične događaje mora da odloži ili zabrani. Na taj način štite se građani, pripadnici LGBT populacije i preveniraju posledice nasilja i mogući gubitak ljudskih života" rekao je predsednik Tadić.

Prema rečima predsednika Srbije, država ima pravo i treba da zabrani i skupove koji kao ideju vodilju imaju nasilje prema onima koji su drugačiji i predstavljaju pretnju po javnu bezbednost.

Održavanje Parade ponosa, kao i nekoliko skupova protivnika te parade, koji su najavljeni za predstojeći vikend zabranjeni su zbog bezbednosnog rizika.

 

Miletić: Zabrana kapitulacija države

Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić ocenio je da odluka o zabrani održavanja te manifestacije predstavlja kapitulaciju države pred huliganima i nasilnicima.

Miletić je rekao da su državne institucije propustile priliku da se tokom godinu dana, od prethodne Parade ponosa obračunaju sa onima koji su učestvovali u neredima i napadima na policiju i građane.

"Potpuno je neverovatno da policija nije to uradila. Četiri meseca smo pripremali Paradu ponosa, ali država ništa nije preduzela", rekao je Miletić.

On je najavio da će organizacioni odbor i nevladine organizacije koje su učestvovale u organizaciji Parade ponosa reagovati povodom zabrane te manifestacije, ali tek nakon što im bude dostavljena ta odluka.   

Miletić je ranije danas na konferenciji za novinare poručio da je u ovom trenutku najveći nacionalni interes da država pokaže da je jaka i da ne ispuni želju huliganima da budu jači od nje. Miletić je naveo da bi zabrana parade bila i protivzakonita i ukazao na to da su slične odluke obarane kod međunarodnih sudova.

On je poručio da organizatori Parade ponosa neće prihvatiti zabranu skupa, ali je i poručio da je za održavanje parade potrebna podrška države.

On je rekao i da su organizatori Parade ponosa četiri meseca s policijom i nadležnim službama pripremali održavanje ovog skupa, a da su državi bilI ponuđenI šest različitih termina i mogućnost da odabere maršrutu skupa. "Ako i sada govorimo o bezbednosnim rizicima, postavlja se pitanje šta se radilo godinu dana da se zaustave huligani nakon prošlogodišnje Parade", kazao je Miletić.

On je rekao i da je šokiran jučerašnjim pozivom gradonačelnika Dragana Đilasa da budu otkazani svi skupovi ovog vikenda u Beogradu jer se time poistovećuju oni koji poštuju zakon sa onima koji ruše Beograd. "Ako nešto treba da odustane i nestane, to je nasilje, mi nismo prava adresa za to", kazao je Miletić.

   

Patrijarh Irinej: Ne treba održati Paradu ponosa

Patrijarh srpski Irinej apelovao je danas na nadležne organe da se ne održi Parada ponosa, koju je nazvao "paradom srama".

"Naš grad i našu javnost i ove godine potresa pitanje održavanja takozvane 'parade ponosa'. Sa puno opravdanja ovu pošast nazvao bih 'paradom srama' kojom se blati ljudsko dostojanstvo i gazi svetinja života i porodice", naveo je patrijarh u poruci objavljenoj na sajtu Srpske pravoslavne crkve (www.spc.rs).

"Nagoveštenom paradom u Beogradu, stičemo uverenje, da se želi pokriti i zaseniti tragično stanje srpskog naroda na tužnom Kosovu i Metohiji", naveo je patrijarh.

Pitamo se kome trebaju neredi, obračuni, sa svim mogućim posledicama ostrašćenih strana u Beogradu, dodao je poglavar SPC.

"Takođe, pitamo se, koga će srpska policija štititi i braniti? Jednu grupu nastranih, koji svoje manjinske poglede u osnovi neprirodne, žele da nametnu drugoj, ogromnoj većini, koja ne deli i ne prihvata njihovo shvatanje smisla života i ljudske slobode", kaže se u poruci patrijara Irineja.

Prema njegovim rečima, dosta je ponižavanja i ispunjavanja stranih želja.

"Ova nakaradna sloboda koju nam nudi 'parada ponosa', strana je našoj istoriji, tradiciji i kulturi. Apelujemo i na sve one, koji nameravaju da se suprotstave ovoj paradi, ako se ona održi, da to ne čine primenom sile jer to nije hrišćanski način borbe", dodao je.

"Ne može se zlo zlom pobediti, već dobrim. U konkretnom slučaju smatramo da je najcelishodnije da učesnici parade budu počašćeni totalnim ignorisanjem. To ih može otrezniti. Molimo se Gospodu da na obe strane pobedi zdrav razum", naveo je patrijarh Irinej. 

Poverenica: Zabrana pokazuje stepen homofobije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je danas da zabrana održavanja Parade ponosa zbog visokog bezbednosnog rizika, najdirektnije pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji i istakla da svi treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja.

"Atmosfera straha, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije koji su zakonom zabranjeni i kažnjivi, dostigli su kulminaciju i postigli cilj ovakvom odlukom", ocenila je Nevena Petrušić u izjavi za javnost.

Ona je istakla da nemoć i nespremnost države da zaštiti Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora, pokazuju koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije.

"Svi u Srbiji treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, našim sugrađanima i sugrađankama, jer koliko sutra to može biti svako od nas", istakla je poverenica.

Ona je ponovo navela bezrezervnu podršku svim LGBT osobama i istakla da je na vlastima da efikasno deluju u sprečavanju diskriminacije, a na svim građanima i građankama da poštuju ljudska prava, jer je to i temelj i garant svakog demokratskog društva.   

 

PSS: Odluka o zabrani skupova jedino rešenje

Policijski sindikat Srbije (PSS) ocenio je danas da je odluka o zabrani skupova jedino rešenje i da je doneta u cilju zaštite građana i imovine.

Taj sindikat u saopštenju je naveo da "opravdano sumnja da bi ove godine na Paradi ponosa bilo više žrtava nego prošle".

"Nikome ne želimo da zabranjujemo ustavom zagarantovana prava, ali zbog bezbednosti građana bolje je da država preuzme odgovornost i donese pravu odluku, nego da policajci kao prošle godine budu glavna žrtva nemoći nekih političara da kažu ne", dodaje se u saopštenju.

Policijski sindikat Srbije zahvalio je ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu na inicijativi koja je, kako se u saopštenju navodi, dovela do odluke o zabrani skupova.

   

Jovanović: Zabranjivanje Parade pogrešan potez

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da bi eventualno zabranjivanje Parade ponosa bio pogrešan potez i da bi pokazao slabost i politički kukavičluk vlasti.

Jovanović je rekao da bi eventualno zabranjivanje Parade ponosa poslalo jasnu poruku da policija nije u stanju da obezbedi život u skladu sa zakonima u ovoj državi.

On je rekao da je bila dužnost predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da se u nedelju pojave na Paradi ponosa ne zato da bi demonstrirali bliskost sa LGBT populacijom, već da bi simbolično pokazali da je država sposobna da garantuje život u skladu sa zakonima, a ne u skladu sa voljom rulje.

Jovanović je dodao da će država ukoliko zabrani Paradu ponosa simbolično predati vlast, kako se izrazio, rulji koja se protivi održavanju te manifestacije.

Prema njegovim rečima, takve najave u LDP-u izazivaju prezir i brigu jer se svim tim pričama samo žele da prikriju problemi koji postoje, poput barikada na administrativnim prelazima.

"Ne možemo da živimo u skladu sa zakonima za koje smo glasali a da se naše vlasti povlače pred siledžijama. Bez obzira da li će se Parada održati ili ne to neće sakriti istinu da su vlasti nesposobne da rešavaju probleme", rekao je Jovanović.

 

LSV: Parada mora da se održi

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Parada ponosa u Beogradu mora da se održi, jer bi u suprotnom to značilo da se ne poštuje Ustav Srbije.

"Niko nema prava na nasilje, a država nema prava da se pred nasiljem povlači. Građani koji ispunjavaju svoje obaveze prema državi i društvu i nikoga ne napadaju, imaju pravo na okupljanje i takav skup treba da se održi", naveo je LSV.

U saopštenju se dodaje da država ima svoje instrumente, policiju i vojsku, kojima mora da se posluži da bi zaštitila ustavni poredak i bezbednost svih njenih građana.

Ta stranka je navela da ukoliko postoje saznanja da bi u nedelju mogao da se ponovi scenario od prošle godine, kada je rušen Beograd ili da se čak izazovu neki požari, onda je posredi "udruživanje radi zločinačkog poduhvata", odnosno organizovani kriminal.

"I tako se prema onima koji to pripremaju treba i odnositi", poručio je LSV i dodao da Ustav Srbije, "pored svih svojih manjkavosti", mora da se poštuje, jer je najviši akt zemlje.

"Ustavom je zagarantovano slobodno okupljanje građana, kao i sloboda mišljenja i izražavanja, a zabranjeno svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti", podseća se u saopštenju.   

 

NS: Otkazati Paradu ponosa

Nova Srbija zatražila je danas od Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova da otkažu Paradu ponosa i sva okupljanja najavljena za taj dan. NS navodi ugroženu bezbednosnu situaciju u Srbiji zbog događaja na severu Kosova, upozorenje Sindikata policije da pojedine grupe mogu da izazovu nemire i nasilje u Beogradu i održavanje dečje manifestacije Radost Evrope.

NS je istakao da ne spori pravo svakog pojedinca ili grupe za borbu protiv diskriminacije.

Ako Parada ponosa bude održana i dođe do nasilja NS će u Skupštini Srbije tražiti istovremeno odgovornost organizatora i nadležnih koji nisu uzeli u obzir sve aspekte rizika i sprečili održavanje ovog skupa, piše u saopštenju.

 

Bezbednosna uputstva za učesnike

Okupljanje učesnika Parade ponosa predviđeno je za period od 10.00 do 11.00 u parku Manjež, a prilikom dolaska potrebno je poštovati niz bebednosnih preporuka, saopštili su danas organizatori. Kako se navodi u uputstvu, posle 11.00 će kapije parka Manjež biti zatvorene i više niko neće moći da uđe.

U parku Manjež će od 11.00 biti održani pozdravni govori, a šetnja će početi u 12.00. Predviđena maršruta je Nemanjina ulica-Kneza Miloša-Masarikova. Parada će se završiti povratkom u park Manjež. Skuph će biti zatvoren i tokom šetnje, pa niko neće moći naknadno da se priključi Paradi.

Sve ulice oko parka Manjež biće zatvorene za saobraćaj, pa se preporučuje dolazak javnim prevozom ili pešice. Ne preporučuje se dolazak prečicama ili u većim grupama, a poželjno je i doći sa što manje stvari, u uobičajenoj odeći.

Preporuka je da se na skup dodje bez vidljivih obeležja LGBT-pokreta, a preporučuje se i da se sva obeležja i legitimacije Parade ponosa skinu odmah posle skupa.

Preporuka je i da se na skup ne nose hrana i piće.

Organizatori Parade ponosa građane pozivaju da uklone automobile iz ulica kojima će proći Parada ponosa i obaveštavaju da će gradski saobraćaj na tim deonicama biti zaustavljen 2. oktobra od 4.00 do 17.00.

Akreditovano je oko 250 novinara.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi