emg home
RSS

Stamenković: Preuranjena ocena o izlasku iz recesije (VIDEO)

11. maj 2010. | 14:00

Izvor: Emg.rs

“Kategorički tvrdimo da ocena statistike o izlasku iz recesije još uvek ne može biti valjana, jer je preuranjena i nije zasnovana na validnim činjenicama”, izjavio je danas Stojan Stamenković, urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).On je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije rekao da ocena da je Srbija izašla iz recesije ne može biti doneta samo na osnovu jednog pokazatelja, kao što je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine.

     Stamenković je saopštio da se po isteku prvog tromesečja ove godine, na osnovu raspoloživih podataka nije moglo zapaziti poboljšanje privredne aktivnosti i pored toga što raste izvoz.

Kako je kazao, industrijska proizvodnja ima jasnu tendenciju opadanja, a sudeći po dinamici proizvodnje i uvoza intermedijalnih proizvoda, proces njenog ubrzavanja još nije započeo.

On je rekao i da proizvodnja prehrambenih proizvoda stagnira na nivou prošlogodišnjih rezultata. “Glavni problem je stočarska proizvodnja, ako bi se stabilizovala, ukupna poljoprivredna proizvodnja bi imala izgleda za porast”, naglasio je Stamenković.

Stamenković je naveo da postoje blagi nagoveštaji mogućeg oporavka domaće tražnje, ali da je veliko pitanje da li će eventualno povećanje potrošnje pokrenuti tok domaće proizvodnje, ili će povećati uvoz i cene.

“Na ovo upućuje i ponovno slabljenje nekih važnih indikatora u svetskoj ekonomiji, uporedo sa razvojem događaja u Grčkoj, slabi evro prema dolaru, opadaju cene nafte”, kazao je Stamenković.

On je naveo da grčka kriza neće ostati bez posledica na tržište novca u Srbiji, ali da one, prema sadašnjim sagledavanjima, verovatno neće imati dramatične dimenzije, osim u slučaju da se ne proširi i na Portugal i Španiju.

Ekonomski stručnjaci i autori MAT-a su povodom predstojećih razgovora Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa Vladom Srbije ocenili da ne nema preduslova da se razmatra mogućnost povećanja penzija i plata budžetskih korisnika do kraja ove godine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Proizvodnja, Recesija

Ličnosti: Stojan Stamenković

Institucije: Makroekonomske analize i trandovi


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi