emg home
RSS

Potrebna ulaganja u carinu

25. maj 2010. | 12:13

Izvor: Beta

Direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević izjavio je danas da ta služba postiže dobre rezulate u sprečavanju krijumčarenja, ali da su joj neophodna dodatna ulaganja u opremu da bi rezultatati bili još bolji.Petronijević je povodom obeležavanja Dana carinske službe novinarima rekao da trenutno Uprava carina ima samo jedan veliki patrolni čamac za sprečavanje krijumčarenja na vodnim putevima, koji je nabavljen uz pomoć donacija vlade Velike Britanije, a da joj je neophodno još jedno takvo plovilo.

On je u tom smislu kazao da Uprava carina kontroliše 1.000 kilomatara vodnih puteva od čega je 600 kilomatara toka Dunava.

Prema njegovim rečima, ugovorena je i nabavka deset mobilnih skenera za pregled roba na granici kao i jednog stabilnog koji bi bio stacioniran na aerodromu Nikola Tesla. Očekuje se da ta oprema stigne u junu ili julu.

Uprava carina je u proteklih godinu dana zaplenila 150 kilograma narkotika, 600.000 komada cigareta, a kako je kazao Petronijević, sprečili su ilegalni prelazak granice šest osoba.

Zaplenili su i velike količine lekova, medicinske opreme i aparata, hrane opasne po zdravlje kao i oružja. Zaplenjeno je i 600.000 evra, koji su bili namenjeni ilegalnom iznošenju iz zemlje i 100.000 falsifikovanih dolara.

Petronijević je naveo i da su od početka ove godine carinici naplatili 95,5 milijardi dinara budžetskih prihoda po osnovu carina, PDV i akciza na uvoznu robu. To je 1,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Danas se obeležava 206 godina od osnivanja moderne carinske službe u Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Carina

Ličnosti: Predrag Petronijević

Institucije: Uprava carina Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi