emg home

RSS

Jeremić: Ne zaustavljati širenje EU

31. maj 2010. | 18:21

Izvor: Beta

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izrazio je danas nadu da će Evropski savet uskoro proslediti Komisiji na razmatranje zahtev Srbije za prijem u EU i da će omogućiti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na predavanju u predstavništvu Evropske komisije u Berlinu, šef srpske diplomatije se usprotivio idejama o usporavanju proširenja EU i upozorio da će, "ukoliko se ne prevaziđe zamor od proširenja unutar EU, to direktno uticati i na zamor među samim zemljama Zapadnog Balkana".

To bi, prema Jeremiću, značajno dovelo u pitanje kredibilitet EU i njenu privlačnost za druge zemlje. S druge strane, to bi moglo da se odrazi i na stabilnost regionu što bi uticalo i na osnovne bezbednosne interese same Unije.

Jeremić je podvukao da je Srbija, kao najveća zemlja regiona, spremna za ključnu ulogu u integrisanju Zapadnog Balkana u EU i podsetio da između Beograda i Brisela raste poverenje shodno tome kako Srbija konkretnim aktivnostima stoji iza preuzetih obaveza.

Podsetivši da se predsednik Republike Boris Tadić izvinio u Srebrenici svim žrtvama, i da je Skupština Srbije deklaracijom osudila taj zločin počinjen tokom rata u BiH, Jeremić je naglasio da je Srbija posvećena pomirenju i jačanju odnosa u regionu.

On je ocenio da će konferencija o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, koja će se održati u Sarajevu 2. juna, u organizaciji predsedavajuće EU Španije, biti prilika za dalje učvršćenje odnosa u regionu.

Govoreći o Kosovu, Jeremić je rekao da jednostrano proglašenje nezavisnosti nije doprinelo ni stabilnosti Balkana ni stabilnosti Evrope, ali je izrazio uverenje da je prevaziđena faza kada su svi, tražeći krivca, "upirali prstom jedni u druge".

"Umesto toga, trebalo bi da se koncentrišemo na to da nađemo kompromis koji će biti prihvatljiv za obe strane. Ništa sem dogovora neće nikada zaista rešiti taj problem", rekao je Jeremić.

On je podvukao da fleksibilan i konstruktivan stav Srbije nikako ne znači da je Beograd spreman da prihvati nametnuto rešenje poput jednostrano proglašene nezavisnosti.

"Mi smo jednostavno previše ponosni, previše odgovorni i, što je najvažnije, previše demokratski orijentisani, da bismo to prihavatili", ukazao je Jeremić u Berlinu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Proširenje EU

Lokacija: Berlin

Ličnosti: Vuk Jeremić

Institucije: Evropska komisija, Evropski savet


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • Jeremić: Nema promene politike prema Kosovu

    21. decembar 2011. 15:12 |

  • Mas: Nemačka nije tražila priznanje nezavisnosti Kosova

    16. decembar 2011. 10:12 |

  • Štampa: Đilas traži smenu Jeremića

    13. decembar 2011. 09:12 |