emg home

RSS

Dragin: Poljoprivreda i vojna industrija najveći izvoznici

12. jul 2010. | 16:08

Izvor: Beta

Grad: Valjevo

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin izjavio je danas u Valjevu da su poljoprivreda i vojna industrija najveći izvoznici Srbije."Samo su poljoprivreda i vojna industrija Srbije imale suficit u spoljnoj trgovinskoj razmeni 2009. Poljoprivreda je ostvarila suficit od 650 miliona dolara", rekao je Dragin novinarima u Valjevu posle uručivanja 24 tone brašna Narodnoj kuhinji u tom gradu.

Dodao je da su rezultati izvoza poljoprivrednih proizvoda u 2010. za sada bolji za dva odsto od rezultata ostvarenih prošle godine.

Ministar je takođe kazao da se ne treba stideti činjenice da je Srbija poljoprivredna zemlja, te da je interes Ministarstva poljoprivrede da pomogne "malim zemljoradnicima i sistemima" koji u svom posedu imaju od jedan do sto hektara.

"Veliki sistemi i tajkuni nas ne zanimaju, oni su na tržištu, pa ako ne mogu da prežive neka menjaju posao kojim se bave", poručio je Dragin.

Ocenjujući rad Ministarstva poljoprivrede Srbije u protekle dve godine, Dragin je rekao da je nasleđen minus od 12,5 milijardi dinara, a subvencije seljacima su kasnile.

Dodao je da su te subvencije u 2009. isplaćene do septembra, a u ovoj godini su povećane i isplaćene krajem juna.

Dragin je naglasio da je zahvaljujući merama Vlade Srbije i ministarstva na čijem je čelu veštačko đubrivo u Srbiji jeftinije 20 odsto nego u zemljama u okruženju.

Dragin je ponovio poziv proizvođačima pšenice da je prodaju državi, a ne onima koji su im do pre nekoliko dana nudili osam dinara po kilogramu.

"Za nekoliko dana cena pšenice porasla je pet dinara, za robne rezerve zemlje biće otkupljeno 70.000 tona, a Srbija će imati 300.000 tona žita za izvoz", rekao je Dragin.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda

Ličnosti: Saša Dragin


Unesite tekst komentara:

<<

06. februar - 12. februar 2012.

>>

.

Povezani naslovi