emg home
RSS

Jelašić: Inflacija će biti oko šest odsto na kraju 2010.

15. jul 2010. | 17:34

Izvor: Emg.rs

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) u ostavci Radovan Jelašić obavestio je premijera Mirka Cvetkovića da će se inflacija vratiti u okvire dozvoljenog odstupanja u drugoj polovini ove godine i da će krajem 2010. biti oko šest odsto.Jelašić je u pismu premijeru objavljenom danas na sajtu NBS naveo da je inflacija tokom prvih šest meseci 2010. bila ispod ciljanog raspona zbog niske tražnje i neočekivanog pada cena hrane.

Guverner u ostavci se premijeru obratio nakon što je Republički zavod za statistiku objavio da je međugodišnja inflacija merena indeksom potrošačkih cena u junu bila 4,2 odsto i time šest meseci uzastopno bila ispod dozvoljenog odstupanja za taj period.

Ciljani raspon rasta cena, navodi se u pismu, bio je od 5,8 od 9,8 odsto za januar do raspona od pet do sedam odsto za jun ove godine prema sporazumu o monetarnoj strategiji koji su potpisali Vlada i NBS.

Jelašić je naveo da, pošto se krajem 2010. inflacija približi ciljanom nivou od šest odsto, očekuje da će se uz planirana povećanja cena pod kontrolom države inflacije u 2011. biti od tri do šest odsto u 2011. i od 2,5 do 5,5 odsto u 2012.

Jelašić takođe navodi da očekuje da će do sada preduzete mere ublažavanja monetarne politike i smanjenja obavezne rezerve vratiti u srednjem roku inflaciju u granice ciljanog raspona. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>