emg home
RSS

NBS: Postepeni oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji

30. jul 2010. | 17:42

Izvor: Emg.rs

Aktuelni makroekonomski podaci ukazuju na postepeni oporavak ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti u Srbiji, ocenila je danas Narodna banka Srbije.Industrijska proizvodnja u junu, u odnosu na isti mesec prošle godine bila je veća za 2,5 odsto, što potvrđuje očekivanja centralne banke da se u tekućem tromesečju ostvari međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda od 1,8 odsto, navedeno je u saopštenju.

Ključni faktor ekonomskog oporavka jeste povećanje izvoza - zaključno sa junom, međugodišnji rast robnog izvoza u 2010. izraženog u evrima iznosio je 19,4 odsto, a samo u junu 24,9 procenata.

To se odrazilo na održavanje relativno visoke međugodišnje stope rasta proizvodnje u prerađivačkoj industriji u junu, od 6,8 odsto.

Usled oporavka ekonomske aktivnosti, robni uvoz izražen u evrima takođe je zabeležio međugodišnji rast, i to od 3,8 odsto u prvoj polovini 2010, a samo u junu 14,6 odsto.

Spoljnotrgovinski deficit je relativno stabilan i kreće se na nivou od oko 400 miliona evra mesečno, pri čemu se oko polovina deficita finansira prilivima po osnovu doznaka, navela je NBS.

Oporavak ekonomske aktivnosti, i pored niske tražnje, doprineo je rastu poreskih prihoda, naročito prihoda od poreza na dodatu vrednost, koji su u junu ostvarili realan međugodišnji rast od 6,9 odsto.

Međugodišnja inflacija u julu biće oko pet odsto

Narodna banka takođe je danas saopštila da će međugodišnja inflacija u Srbiji u julu, merena indeksom potrošačkih cena, biti oko pet odsto.

"Rast cena na malo u julu 2010. u odnosu na isti period prethodne godine iznosi sedam odsto, a rast troškova života 4,4 odsto. Na osnovu ovih podataka, procenjujemo da će se međugodišnji rast potrošačkih cena u julu kretati oko pet odsto", navedeno je u saopštenju.

NBS cilja potrošačke cene, a ne cene na malo, jer je to uobičajena međunarodna praksa, zbog činjenice da taj indikator bolje odražava uticaj promena cena na potrošnju stanovništva, navela je centralna banka u saopštenju.

Inflacija u Srbiji u julu, merena indeksom cena na malo, bila je 0,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>