emg home
RSS

NBS: Inflacija u narednom tromesečju u planiranim okvirima

06. avgust 2010. | 09:49

Izvor: Emg.rs

Međugodišnja inflacija je tokom drugog tromesečja bila u padu i u junu se, šesti mesec zaredom, kretala ispod donje granice cilja za 2010. od šest plus-minus dva odsto, ocenila Narodna banka Srbije.

U avgustovskom Izveštaju o inflaciji NBS procenjuje da će cene poljoprivrednih proizvoda u narednim mesecima presudno određivati kretanje inflacije, a u trećem tromesečju trend usporenja međugodišnjih stopa rasta inflacije biće prekinut i inflacija će se vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

NBS procenjuje da će u trećem tromesečju porasti cene ulja, brašna, mlečnih prerađevina, konditorskih proizvoda i pića, dok se kod cena neprehrambenih proizvoda, pre svega usluga, očekuje nešto viši rast u poređenju s prethodnim tromesečjem. Taj rast cena biće posledica očekivanog rasta regulisanih cena u narednom tromesečju, imajući u vidu kašnjenje u prenosu efekata majske i junske depresijacije, ali i rast cena inputa u proizvodnji prerađene hrane.

Iako je domaća tražnja i dalje veoma niska, u narednom periodu treba očekivati blago povećanje inflatornih pritisaka po osnovu rasta cena hrane, ali i depresijacije dinara i kašnjenja u prenosu njenih efekata na cene.

NBS procenjuje da će međugodišnja stopa rasta potrošačkih cena na kraju trećeg tromesečja biti na višem nivou u odnosu na kraj drugog i biti oko 5,4 procenta, ali će međugodišnja stopa rasta biti u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Inflacija, Cene

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>